(FOTO/VIDEO) Vodimo vas kroz Titovu vilu, pogledajte kako ona izgleda danas

Vila „Galeb“ u Igalu ovih dana otvorena je za posjetioce. To je inače ljetnja rezidencija doživotnog predsjednika bivše Jugoslavije Josipa Broza Tita.

Zahvaljujući  saradnji Radio-televizije Nikšić (RTNK) i Radio-televizije Herceg Novi (RTHN) donosimo vam prilog o tom objektu. Prilog je emitovan u našem zajedničkom jutarnjem programu „Naše jutro“ u okviru kojeg pripremamo zanimljive priče iz Nikšića i Herceg Novog.

Kolege iz RTHN su o vili razgovarale sa vodičem Obradom Radonićem, a kroz priloženi video materijal i fotografije  vidjećete unutrašnjost objekta koji ima 5,5 hiljada kvadrata, a koji je okružen parkom koji se prostire na čak 75.000 kvadrata.

Pogledajte kako je izgledao Titov apartman, njegovo kupatilo, ali i bazen u koji je, radi ispitivanja kvaliteta vode, sa Dalekog Istoka donošena ribica posebne vrste.

Vila „Galeb“ izgrađena je 1976. godine na lokalitetu  Đurđevo brdo, a lokacija je izabrana zbog specifične mikro klime gdje se miješaju morski i planinski vazduh, ali i blizine izvora mineralne vode i naslaga ljekovitog blata. Objekat je projektovao arhitekta Milorad Petijević, Novljanin koji je projektovao između ostalog i nekadašnji hotel „Tamaris“, kao i Dom zdravlja u Herceg Novom.

Tito je prvi put došao u Igalo 1975.godine kako bi se, kaže Radonić,  u starom i tada jedinom dijelu Instituta „Dr Simo Milošević“ liječio od reume.

„Terapije u Institutu znatno su poboljšale Titovo zdravstveno stanje pa je stoga odlučeno da se u svrhu Titovog daljeg liječenja i kao Titova ljetnja rezidencija sagradi Vila „Galeb“ koja je jedna od 33 vile građene za Maršala na prostoru bivše Jugoslavije“, rekao je Radonić.

 Tito je četiri puta boravio u vVili, ostajao bi i po dva mjeseca, i za to vrijeme upravo u „Galebu“ imao je brojne sastanke sa najznačajnijim državnicima svijeta. Između ostalih, njegov gost u vVili bio je i princ Čarls, danas kralj.

Radonić kaže da Titov prvi gost ipak nije bio državnik već violinista iz Meksika Henrik Šering koji je za Tita i njegove goste tu održao koncert.

U okviru vile su brojni sadržaji za društvene i rekrativne aktivnosti, medicinske tretmane, te i smještajni kapaciteti.  

Predsjednički apartman ima dva dijela -plavi je bio za Tita, a rozi za Jovanku koja je Vilu posjetila samo jednom.

Titovo kupatilo, koje je dio predsjedničkog aparmana, smatra se najluksuznijim. Radonić kaže da su pod i zidovi obloženi plavim brazilskim granitom koji je najskuplji materijal ugrađen u Vilu.

Bazen u Vili je posebna priča- Dugačak je 25, širok osam metara, a dubok dva metra. Puno se prirodnom, morskom ili mineralnom vodom.

„Ovdje je aparat za kontrolu vode čiji su glavni dijelovi akvarijum i elektronski dio .Sedam dana prije Titovog dolaka u Vilu u akvarijum bi se stavljala ribica posebne vrste koja je donošena sa Dalekg Istoka, a koja je bila osjetljiva na nečistoću u vodi, makar ona bila i najmanja. Ako bi se tako nešto desilo ona bi uginula i u tom slučaju pala bi na ovaj senzor koji bi aktivirao elektro ventil i u tom momentu automatski bi se zaustavio dotok vode u Vilu a i iz zvučnika bi se emitovao zvučni signal“, ispričao je Radonić.

video:RTHN

foto: printscreen

NIKŠIĆ PROGNOZA