(FOTO/VIDEO) Uprkos preprekama Mićkovići nastavljaju porodičnu tradiciju

Emisiju „Snaga sela“ pogledajte sjutra (nedjelja) na Televiziji Nikšić od 10,15 h.

U župskom dijelu Lukavice ima više od 50 koliba i vikendica, a dvadesetak porodica izdiže ljeti i stočarstvo im je jedini izvor prihoda.

Međutim, zbog loše infrastrukture taj broj je iz godine u godinu sve manji, kaže Žarko Mićković, koji pola godine provede na katunu. Žarko je jedan od većih nikšićkih ali i crnogorskih stočara u čijem buljuku je blizu 1000 ovaca, a tu su i krupna grla.

Poljoprivreda je, priča naš sagovornik, tradicija u porodici Mićković. Živo su, kaže Žarko, držali i njegovi stari a on je uz pomoć tri brata nastavio i torove proširio.

Više od deset članova njihovih porodica, od najmlađih do najstarijih, svakog ljeta se okupe na katunu Mićkovića.`Ovih dana počinje koševina tako da posla ne fali, a bez bratske sloge i rada nema ni napretka, ističu ovi vrijedni momci.

I pored obaveza u gradu, Žarko se ne odriče sela. I pored toga što omladinu mnogo ne interesuje planina, Mićković smatra da je put do župskih katuna bolji da bi bilo i više onih koji se sjete Lukavice.

Zemlja je plodna i sve što posade lako i prodaju, jer za kvalitetno i zdravo povrće kupca nije teško naći, dok oko prodaje mesa, na što su Mićkovići uglavnom orijentisani, problema imaju, jer kako kaže Žarko, još uvijek nema organizovanog otkupa jagnjadi.

Sve što imaju stvorili su iz sopstvenih sredstava a kredite i projekte Ministarstva poljoprivrede nijesu koristili, kaže Žarko koji ne može bez Lukavice – jedne od ljepših crnogorskih planina koja pored poljoprivrede ima odlične uslove za razvoj turizma. Ljeti ovaj predio obilaze brojni turisti iz zemlje i inostranstva.

Mićkovići su od malih nogu zavoljeli ovu lukavu planinu i smatraju da je Lukavica pored Starog sela njihov drugi dom. Očekuju da će nadležni imati više razumijevanja za ruralna područja, jer kako zaključuju bez puta i struje nema ni razvoja poljoprivrede.

Milinko Miličić
Foto/video: RTNK

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA