(FOTO/VIDEO) Učenici iz Nikšića, Andrej Knežević i Obrad Kastratović uspješni na Hipo olimpijadi

Učenici OŠ „Olga Golović“ Andrej Knežević i Obrad Kastratović ostvarili su izuzetan uspjeh na ovogodišnjoj Hippo olimpijadi iz engleskog jezika. Andrej se plasirao direktno u finale tog međunarodnog takmičenja, koje će krajem septembra, u Rimu, okupiti učesnike iz cijelog svijeta, dok je Obrad izborio plasman u treću etapu takmičenja, u okviru koje su se, od 23. do 25. maja u Veneciji, nadmetali najbolji takmičari iz Evrope.

Od 2015. godine i prvog učešća nikšićana na HIPPO Olimpijadi iz engleskog jezika naš grad imao je samo dva predstavnika u finalu ovog prestižnog internecionalnog takmičenja – Daria Amidovića i Simona Kneževića. Ove godine to je pošlo za rukom Simonovom mlađem bratu, Andreju, učeniku 9. razreda OŠ “Olga Golović”, koji je izborio direktan plasman u finale. On je u dosadašnjim fazama takmičenja – preliminarnoj i polufinalnoj, ostvario maksimalan broj poena, a naredna provjera znanja čeka ga u septembru – tada će se u glavnom gradu Italije nadmetati sa vršnjacima iz cijelog svijeta za trofej pobjednika. Andreju je ovo drugo učešće na HIPPO Olimpijadi – prvi put takmičenje je završio u polufinalnoj rundi.

Preliminarna faza HIPPO takmičenja, koja se tradicionalno organizuje u OŠ “Radoje Čizmović”, ove godine okupila je 570 učenika iz nikšićkih osnovnih i srednjih škola, a od ukupnog broja prijavljenih kandidata, njih 115 bilo je iz škole “Olga Golović”, ističe prof. Nadežda Krsmanović, Andrejeva mentorka.
Osim Andreja, u preliminarnoj i polufinalnoj fazi HIPPO takmičenja uspješan je bio Obrad Kastratović, učenik 4. razreda, koji je izborio plasman u treću etapu takmičenja, u okviru koje su se, od 23. do 25. maja u Veneciji, nadmetali najbolji takmičari iz Evrope.

Takmičenja ovog tipa značajna su jer kod učenika razvijaju timski duh, podstiču njihovu želju da dokažu i pokažu koliko znaju i umiju u odnosu na svoje vršnjake, a istovremeno čine i da se u ranom uzrastu prepoznaju i podrže talentovana djeca, kaže prof. Ljiljana Gomilanović, Obradova mentorka.

Obradovo učešće na takmičenju u Veneciji podržala je škola “Olga Golović”, koja mu je obezbjedila besplatan smještaj. Troškove boravka finalista, u septembru u Rimu, snosi organizator olimpijade – HIPPO Global asocijacija.

Mina Gezović
foto/video:RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA