(FOTO/VIDEO) U Nikšićkom pozorištu održan koncert KUD-a „Čigra“

Kulturno-umjetničko društvo (KUD) ,,Čigra“ postoji još od 2015. godine, sa malom pauzom u radu zbog korona virusa.  Broji preko 200 mališana, a iza sebe su ostavili brojna učešća na manifestacijama, koncertima, nagrade i priznanja. U Nikšićkom pozorištu sinoć su održali koncert i oduševili publiku koja je mogla da uživa u tradicionalnim pjesmama i igrama.

,,Završni koncert koji mi uvjek organizujemo na kraju sezone. Ova godina se razlikuje u odnosu na prethodne, zato što imamo saradnju sa Dnevnim centrom, tako da su i oni naši gosti i dugujemo im jednu veliku zahvalnost“, rekla je Tamara Dragnić, rukovodilac KUD-a.

Članovi su se predstavili sa spletom raznoraznih igara  iz Crne Gore, Šumadije i Jugoistočne Srbije.

,,Ono što je tradicija jeste da mi uvjek pozovemo svoje drage goste  sa kojima smo sarađivali u prošlosti. Osim Dnevnog centra, tu je  i vaspitna jedinica „Osmijeh“, koja će se predstaviti sa svojom koreografijom“, saopštila je ona.

Druženje i očuvanje tradicije glavni su razlozi zbog čega su se članovi priključili KUD ,,Čigra“, istakla je Snežana Kontić i dodaje da  je  nastup pred punom salom Nikšićkog pozorišta posebna je odgovornost.

,,Član sam KUD ,,Čigra“ već sedam godina. U razmaku između  tih svih godina konac povezanosti jeste to što održavamo tradiciju, želja za društvom i takođe želja za igrom“,istakla je ona.

Cilj društva je da sačuva igre sa ovog područja kao i da čuva stare običaje,dok su članovi  još jednom pokazali da društvo ima budućnost.

,,Na naše zadovoljstvo. Negdje od osnivanja, taj raspon je bio od 5 do 15 godina i to je neka granica, sa tim što  mi imamo i našu rekreativnu grupu, gdje su dame u najljepšim godinama“.

Tradicija ostaje u sigurnim rukama i prenosi se sa generacije na generaciju na pravi način.

Andrija Vasiljević

foto/video:RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA