(FOTO/VIDEO) U Institutu za crnu metalurgiju uništeno oko 800 komada oružja

U Institutu za crnu metalurgiju realizovana je akcija uništenja oko 800 komada oružja. Ovaj događaj organizovan je u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Centrom za kontrolu malog i lakog naoružanja u Jugoistočnoj i Istočnoj Evropi.

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić saopštio je da je zahvalan na podršci međunarodnim partnerima, ali i trudu koji konstantno ulažu u cilju pomoći rada naših institucija kada su ovakve aktivnosti u pitanju. Dodaje da smatra da je uklanjanjem svakog komada oružja sa ulica, potencijalno spašen jedan ili više ljudskih života.

„Kada imamo ovoliku količinu uništenog oružja, samo mogu reći da sam zadovoljan što su i građani prepoznali odgovornost i u kontekstu nekih nemilih događaja koji su se dešavali u našoj ali i susjednoj državi negdje pokazali dozu odgovornosti i pristupili akciji doborovoljnog vraćanja oružja gdje imamo fenomenalne rezultate. Samo za mjesec dana otprilike oko 500 komada oružja, nekoliko hiljada komada municije, preko stotinak eksplozivnih naprava, tako da zaista jeste pokazatelj da ukljanjamo oružje sa ulica i da se odgovorno odnosimo zajedno sa građanima prema potencijalnim problemima koji mogu nastati usled ostajanja oružja ulica na crnogorskim ulicama.“

Adžić se osvrnuo i na nelegalno oduzeto oružje.

„Tu su takođe značajni pokazatelji. Imali smo akcije širom Crne Gore koje će se nastavljati i u narednom periodu što opet govori o našoj posvećenosti da uklonimo oružje sa ulica, da Crnu Goru učinimo bezbjednijom destinacijom, u cilju zaštite svakog našeg građanina.“

Ekaterina Paniklova, vršilac dužnosti stalne predstavnice pri UNDP-u, istakla je da je ponosna na saradnju sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, Upravom policije i Forenzičkim centrom, i dodala da je trenutno fokus na istražnim kapacitetima – krim tehnici.

Rekla je da Crna Gora može biti ponosna na činjenicu da je unapredila kapacitet Forenzičkog centra, dobijanje specijalizovane opreme, nove operativne procedure i da je zapravo unapređen rad na izradi programa i politika rada ove institucije.

„Od 2017. do danas, MUP je pokazao snažnu posvećenost kontroli suzbijanja nelegalnog naoružanja. Do sada je uništeno oko 4000 komada malog i lakog naoružanja i ukupno 96 hiljada komada municije. A to je važan korak jer upravljanje ovim postupcima spašava živote. U sklopu SEESAC programa postoji platforma za praćenje kretanja pojava posjedovanja i korišćenja lakog i malog naoružanja, što je pokazalo da je od 2020 – 2023 bila 171 pojava krivičnih djela sa upotrebom vatrenog oružja, što je uključivalo učešće 122 muškarca, odnosno 29 žena. Takođe smo imali 12 pojava nasilja u porodici sa upotrebom ove vrste naoružanja. Zato je jako važno da sarađujemo zajedno i da ne preduzimamo samo zajedničke korake u politikama, već i u praksi“, kazala je ona.

Paniklova je dodala da će ova aktivnost koja se organizuje jednom godišnje, doprinijeti uništenju ove vrste oružja, dok je zamjenica šefa OEBS-a u Crnoj Gori Siv-Katrin Leitro naglasila da Misija OEBS-a u Crnoj Gori podržava kampanju „Poštuj život, vrati oružje“, posebno nakon dešavanja u regionu, i pozvala je sve crnogorske građane da se priključe ovoj kampanji.

Andrija Vasiljević
Foto/video: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA