(FOTO/VIDEO) Škola u Župi nikšićkoj obilježila 152 godine rada

Svečanim kultruno- umjetničkim programom Osnovna Škola (OŠ) „Dušan Bojović“ iz Župe nikšićke obilježila je 152 godine rada.

Program upriličen povodom obilježavanja Dana OŠ „Dušan Bojović“ počeo je polaganjem cvijeća na spomen-obilježje narodnom heroju čije ime ta vaspitno-obrazovna ustanova nosi od 1959. godine.

Međutim, tradicija pedagoškog rada , kako je to zabilježeno u ljetopisu Župe Nikšićke i kolektivnoj memeriji naroda toga kraja, starija je za gotovo vijek, kazala je direktorka Ljiljana Papić:

„Pedagoški rad na ovom područiju“rodio“ se u porti manastira Svetog Luke, 1871. godine. Od tada, pa do naših dana, pod čvrstom i blagom rukom svojih nastavnika, stasavala je župska mladost. Ogromno je zadovoljstvo biti dio te divne prosvjetne „priče“, gledati kako đaci, iz dana u dan, sazrijevaju i napreduju na svakom planu i prepoznati u njima sigurnu i lijepu budućnost Župe, Nikšića i Crne Gore.“

Suština obrazovanja i vaspitanja jeste da postanemo bolji, u svakom smislu. A bolji smo onda kada radimo zajedno, brižljivo gajeći međusobno povjerenje i poštovanje, usmjereni ka prevednom, velikom cilju – da zajedno činimo dobro za našu djecu, kazala je Papić.

U to ime, iskrenu zahvalnost uputila je bivšim i sadašnjim članovima kolektiva, roditeljima, kao i prijateljima i partnerima iz lokalne zajednice:

„Ovu svečanost iskoristila bih da odam priznanje svima koji su, tokom 152 godine školstva u Župi nikšićkoj, dio sebe utjali u mozaik budućih uspjeha ovog kraj, počev od prvog učitelja, Gavrila Saičića iz Vitasojevića, pa do onih koji danas, znalački i posvećeno, rade u korist naše djece. Takođe, zahvaljujem svima koji foemalno nisu dio vog kolektiva, a koji su, na djelu, pokazali da su uvijek uz nas.“

Učenici u kontinuitetu pokazuju zavidnu kreativnost i postižu zapažene rezultate kako u nastavnim, tako i u vannastavnim aktivnostima, čineći Školu prepoznatljivom u Nikšiću, a i šire, istakla je Papić:

„ Danas je prilika da posebno pozdravimo učenike, završnog, 9. razreda, posebno Lazara Mandića, Milenu Rašković i Draganu Pindović, koji su imali sve odlične ocjene iz svih nastavnih predmeta. Svim polumaturnatima najsrdačnije čestitiam na postignutim rezultatima. Pamtićemo vas po veselosti, nepresušnoj energiji, lijepom odnosu prema drugarima i kolektivu Škole. Uvjerena sdam da ćete svoj životni i profesionalni vijek pprovesti naradost i ponos svojih najbližih i svoh zavičaja, i da ćete  se sa posebnim zadovoljstvom sjećati vremena koje ste proveli pod ovim krovom.“

Svečanosti povodom 152 godine OŠ „Dušan Bojović“ prisustvovao je i predsjednik Skupštine opštine Nikšić Nemanja Vuković, te i sestrinstvo manastira Svetog apostola Luke u Župi nikšićkoj.

U kulturno – umjetničkom programu nastupili su najmlađi učenici: recitatorka Mia Kostić i solistkinja Lucija Marojević, zatim članovi KUD Župa, Velikog hora, džez baleta i plesne sekcije učenika viših razreda. Stihove poznatih svjetskih i domaćih pjesnika kazivali su Simon Matijašević, Milisav Korać i Vuk Gajić. Članovi sekcije Mladi hemičari izveli su interesantan ogled, a publici su se predstavile i nagrađivane članice džudo kluba Trebjesa, Andrea Šundić i Katarina Pindović. Povodom dana škole upriličena je i izložba likovnih radova učenika, kao i fudbalske i odbojkaške utakmice na otvorenim sportskim terenima.  

Mina Gezović

foto/video:RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA