(FOTO/VIDEO) Prva ljetnja škola o obnovljivoj energiji za srednjoškolce organizovana u Nikšiću

Elektrotehnički fakultet, u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i Elektroprivredom Crne Gore, organizuje Prvu ljetnju školu za najbolje učenike trećeg razreda srednjih stručnih škola pod nazivom „Zelena energija je budućnost – o njoj učimo, ona pripada nama“.

Učesnici Škole su 24 učenika i 9 nastavnika iz Elektrotehničke škole Vaso Aligrudić – Podgorica, Srednje stručne škole iz Nikšića, Srednje elektro-ekonomske škole iz Bijelog Polja, Srednje stručne škole iz Berana, Srednje mješovite škole iz Tivta i Srednje stručne škole iz Pljevalja. Oni će naredna tri dana najveći dio vremena provesti u obilasku energetskih objekata – hidroelektrana Piva i Perućica i vjetroelektrane Krnovo.

Cilj Ljetne škole je promocija značaja obnovljivih izvora energije, odnosno energije stvorene iz prirodnih izvora, poput sunčeve svjetlosti, vjetra, kiše, valova i geotermalne toplote, te ukazivanje na njenu važnost za prosperitet cijelog društva, kazao je dekan ETF-a, Saša Mujović.

Nikola Rovčanin, izvršni direktor EPCG, istakao je da će projekat dekarbonizacije i energetske tranzicije Crne Gore uskoro dobiti novu dimenziju izgradnjom vjetroelektrane Gvozd, koja će godišnje proizvoditi količinu obnovljive energije ekvivalentnu energiji za 25.000 domaćinstava. Naime, riječ o projektu vrijednom 85 miliona eura, koji će u potpunosti biti finansiran iz kredita EBRD-a.

Ministar prosvjete Miomir Vojinović kazao je da je saradnjom tog Vladinog resora i EPCG stvoren prostor za unapređenje kvaliteta praktične nastave i stručnih znanja nastavnika, za razvoj novih programa za učenike, ali i prekvalifikaciju i dokvalifikaciju odraslih, opremanje školskih radionica kao i otvaranje novih, zajedničkih centara za obuku učenika, kazao je ministar prosvjete Miomir Vojinović.

Osim praktične nastave, program Ljetne škole podrazumjeva četiri namjenski pripremljena predavanja saradnika Elektrotehničkog fakulteta, kao i dvije radionice: „Stres i tehnike njegovog prevladavanja“ i „Komunikacija i nenasilno rješavanje konflikata“, u organizaciji Filozofskog fakulteta. Takođe, učesnicima će biti predstavljen projekat TRANSIT u kojem ETF participira kao partnerska institucija, a tiče se podizanja znanja o obnovljivim izvorima energije kako među učenicima srednjih škola, tako i među visokoškolcima i starijom populacijom.

Mina Gezović
Foto/video: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA