(FOTO/VIDEO) Predstavljeni rezultati projekta ,,Čudni su putevi vjere od Lima do Zete“

Predstavnici Eparhije budimljansko-nikšićke i Turističke organizacije (TO) Priboj danas u Nikšiću prezentovali rezultate prekograničnog projekta ,,Čudni su putevi vjere od Lima do Zete”. Cilj projekta je valorizacija turističkih potencijala opština Nikšić i Priboj.

Projekat se zvanično završava 30.juna, a do danas, istaknuto je na konferenciji za novinare, realizovane su brojne aktivnosti, među kojima je rekonstrukcija istorijske vile u Nikšiću koja će biti hodočasnički i kulturni centar.

Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević istakao je  zadovoljstvo što je opština bila u prilici da doprinese realizaciji ovog projekta, koji pokazuje da kada na moderan način afirmišemo naše istorijske vrijednosti i tradiciju mi tada pokazujemo da smo dio Evrope.

,,Ovaj projekat upravo tome svjedoči i u odnosu na to daje određene konkretne rezultate, među kojima su određena dobijena sredstva za njegovu implementaciju, zatim ovaj objekat u kom se nalazimo, za koji Nikšićani znaju u kakvom  se stanju nalazio,a sada će biti jedan objekat koji će služiti na ponos svim nikšićanima a koji će se koristiti u konkretne svrhe, pokloničkih putovanja i turizma u našem gradu”, rekao je Kovačević.

Koordinator projekta protođakon Konstantin Dojić rekao je da je kroz projekat izgrađen i opremljen Centar za posjetioce u Pribojskoj Banji.

“Takođe je odrađeno brendiranje ciljnog područja kao turističke destinacije, razvijen je plan puta  pod nazivom ,,Stazama Holmije“ i kreiran priručnik o vjerskom turizmu kako bi se podržao razvoj ključnog proizvoda i doprinijelo njegovoj održivostosti, kazao je Dojić.

Vidoje Didanović, direktor TO Priboj i  projektni menadžer istakao je da je implementacija projekta bila zahtjevna,ali da su zajednički napori kolega iz Nikšića I Priboja urodili plodom.

,,Predstoji nam  puštanje u rad ovog centra, takođe našeg vizitorskog centra. Potrebno je da pokrenemo saradnju sa agencijama, da ovu promo turu koju smo ovih dana promovisali jednu iz Niškića,, jednu iz Priboja i da počne cirkulacija turista iz ova dva grada”, istakao je Didanović.

Mitar Barać, direktor TO Nikšić podsjetio je da je projekat  fokusiran na prekograničnu saradnju i umrežavanje u oblasti vjerskog turizma, za koji naša opština ima velike mogućnosti i potencijale,koji nisu u dovoljnoj mjeri iskorišćeni.  Dodaje da vjerski turizam i kulturno- istorijsko nasljeđe kao turistički proizvodi mogu da daju značajan doprinos ekonomskoj revitalizaciji opština Nikšić i Priboj.

,,To u suštini jeste cilj turističkog poslovanja, da turizam,bez obzira  u kom obliku se pojavljuje, kao jedna savremena i multidimenzionalna privredna grana, da značajan doprinos ekonomskoj revizalizaciji i rastu kompletne zajednice. Mislim da je ovo potpuno inovativna priča  za naš grad koja će imati  brojne konkurentske prednosti i  jednu jasno određenu ciljnu grupu što je najbitnije kada  je ovaj oblik poslovanja u pitanju”,rekao je Barać.

Na konferenciji su dodijeljeni sertifikati  za 12 polaznika koji su uspješno završili program obuke za rad u sektoru hrane i pića.

Projekat ,,Čudni su putevi vjere od Lima do Zete” zajedno su realizovali kao partner u  u Crnoj Gori, Eparhija budimljansko-nikšićka i partneri iz Srbije, TO Priboj i Eparhija mileševska. Projekat finansira EU.

Andrija Vasiljević

foto/video:RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA