(FOTO/VIDEO) Postavljen kamen temeljac za nikšićki Vatrogasni dom, vrijednost 3,3 miliona eura

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović i predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević postavili su danas u Nikšiću kamen temeljac za novi Vatrogasni dom.

Vrijednost ukupnog projekta je 3,3 miliona eura. Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević rekao je da je Nikšić u prethodne dvije godine postao jedno veliko gradilište.

Početak radova na Vatrogasnom domu trenutno je najveći infrastrukturni projekat u Nikšiću.

„Ova prva faza vrijedi nekih 700.000 koja bi trebalo da se završi do marta. Ja se nadam da ćemo mi vrlo brzo stvoriti preduslove da u narednoj godini odmah počnemo i sa drugom fazom, tako da sve što možemo da bude jeste da budemo zadovoljni što započinjemo ovakve projekte. Služba zaštite i spašavanja kao najbolja služba u našem gradu, Služba od koje zavise mnogi životi zaslužuje da ima najbolje prostorije“, rekao je Kovačević.

Predsjednik Skupštine opštine Nikšić Nemanja Vuković rekao je da je nova nikšićka vlast na početku mandata vatrogascima-spasiocima obećala da će započeti projekat izgradnje Doma kakvog zaslužuju.

„Ovo je veliki dan za Nikšić, veliki dan zato što i vi i vaš rad i trud, zalaganje, vaša povećenost i vaša žrtva svih prehodnih godina koja nije možda bila cijenjena i tretirana na adekvatan način, danas na neki način dobija zahvalnost od strane Opštine, od strane države Crne Gore. Veliki trud i rad je uložen u ovaj projekat proteklih mjeseci. Čini mi se da smo i mi pokazali odnos prema Službi zaštite i spasavanja, odnos prema svemu onome što radite svih ovih godina i zajedno smo radili na ovom projektu kako bi on bio usklađen u največoj mjeri sa vašim potrebama ali i sa najvišim evropskim standardima. Najveća vrijednost su ljudski životi, najveća vrijednost je ona pomoć u najtežim trenucima koju vi pružate i ovo je naš odnos prema vama“, istakao je Vuković.

Abazović je kazao da ako je neko u Nikšiću zaslužio da dobije novi objekat to su vatrogasci -spasioci, ekipa koja je na ponos cijeloj Crnoj Gori.

„Vatrogasci- spasioci iz ove ekipe koju vodu komandir Tadić su učesnici brojnih akcija spašavanja širom Crne Gore , na šta smo neizmjerno ponosni, a isto tako učesnici su međunarodnih akcija spašavanja širom svijeta. Zbog toga od strane države imate neizmjeran respekt i Vlada Crne Gore stoji da pruži uvijek podršku i Opštini Nikšić i svim ostalim opštinama u cilju poboljšanja i materijalnog statuta vatrogasaca-spasioca i poboljšavanje njihove infrastrukture, odnosno mjesta i opreme sa kojom rade“, rekao je Abazović.

Komandir nikšićke Službe zaštite i spasavanja Slavko Tadić posebno je istakao rad lokalne uprave i saradnju sa Vatrogasno-spasilačkom jedinicom.

-Ta saradnja  može da služi za primjer svim lokalnim zajednicama kako treba brinuti i kako treba obučavati i kako treba opremati svoje vatrogasce -spasioce. Svima smo za nauk, a dokza svega toga je današnji dan. Mnogo smo se borili za današnji dan i dočekali smo ga. Samim odnosom prema vatrogascima -spasiocima pokazujete i vaš odnos prema građanima grada Nikšića na čemu sam vam kao građanin takođe zahvalan“, rekao je Tadić.

Iz Opštine Nikšić su saopštili da je u zgradi Vatrogasne stanice, koja će se sastojati od prizemlja i dva sprata, površine 2.500 m2, planiran prostor za smještaj, boravak i obuku vatrogasaca, skladištenje odgovarajuće opreme i sredstava zaštite, kao i za garažna mjesta.

„Izgradnja ovog objekta osiguraće kvalitetan prostor i uslov za rad vatrogasnih i interventnih jedinica, koje učestvuju u akcijama zaštite i spašavanja, kao i u situacijama prirodnih katastrofa, čime će se, kroz modernizaciju objekata, sredstava, opreme i obuku ljudstava, povećati efikasnost ovih službi u našoj opštini.

Smještena na odličnoj lokaciji – pored kružnog toka na uglu Bulevara 13. jula i Trebješke ulice, Vatrogasna stanica predstavljaće još jedan važan i moderan infrastrukturni objekat u Nikšiću, čijom će se izgradnjom i opremanjem riješiti višedecenijski problem smještaja ljudstva i tehnike Službe zaštite i spašavanja Nikšić, i doprinijeti povećanju zaštite ljudi, imovine i životne sredine“, navode u saopštenju.

Radovi su podijeljeni po fazama i vrijednost radova u I fazi iznosi 693.544 €, a rok za završetak radova je tri mjeseca od dana uvođenja izvođača u posao.

Investitor radova je Uprava za kapitalne projekte, dok je projektnu dokumentaciju obezbijedila Agencija za projektovanje i planiranje. Izvođač radova je „L-Gradnja“ DOO.

Biljana Brašnjo

foto/video:RTNK

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA