(FOTO/VIDEO) Pogledajte kako je danas bilo na Vučjem dolu

Molitvenim sabranjem brojnog vjernog naroda Crne Gore i Hercegovine, na Vučjem dolu, obilježena je godišnjica slavne Vučedolske bitke. Tokom svečanosti obavljena je ceremonija bratimljenja gradova Nikšić i Trebinje, a sporazum o bratimljenju potpisali su predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević i predsjednik grada Trebinja Mirko Ćurić.

Svetu Arhijerejsku Liturgiju, u spomen-hramu Svetog sveštenomučenika Atinogena, podignutom u spomen na crnogorske i hercegovačke junake, koji su svoje živote položili za slobodu u znamenitoj bici na Vučjem dolu, služili su Episkopi zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije i budimljansko-nikšićki Metodije.

Sabranju je prisustvovali predsjednici opština Nikšić, Plužine i najbližih hercegovačkih opština Trebinje, Gacko, Bileća, Nevesinja.

Besjedom se obratio Episkop Metodije, koji je kazao da svi koji su članovi Crkve oni su postali duhovno srodstvo sa nebom, sa samim Bogočovjekom Hristom, pa se onda biološke, genetske, tjelesne veze relativizuju, pogotovo ako se time skreće sa puta dobra, istine, pravde i milosti Božje. Zato je u našem narodu, dodao je Vladika, bila izreka: Bolje ti je izgubiti glavu, nego svoju ogriješiti dušu.

Hramovna slava je proslavaljena litijom vjernog naroda, a Vladika Dimitrije je osveštao slavske darove, prelomivši ih sa predsjednicima pomenutih Opština. Obratio se i Episkop zahumsko-hercegovački i primorski, upućujući sveradosni pozdrav Hristos Vaskrse prisutnima i našim upokojenim precima.

Na radost sabranog naroda obavljena je, potom, ceremonija potpisivanja sporazuma o bratimljenju Nikšića i Trebinja.

Sporazum su potpisali Marko Kovačević, predsjednik Opštine Nikšić i Mirko Ćurić, načelnik grada Trebinja.

Održan je prigodan kulturno-umjetnički program u kojem je besjedu o Vučedolskoj bici i hrabrim crnogorsko-hercegovačkim junacima, u čiji spomen je kralj Nikola podigao Saborni hram u Nikšiću, kazivao prof. dr Jovan Delić, a nastupili su brojni guslari, pjevačka društva i folklorni ansambli Kulturno-umjetničkih društava iz Trebinja, Banjana, Plužina i Bileće.

Senka Čolović Šumić
Foto/video: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA