(FOTO) Sabranje u crkvi sela Presjeka; Arhipastirska gramata Crkvenom odboru

Episkop budimljansko -nikšićki Metodije služo je juče svetu arhijerejsku liturgiju u crkvi Vaznesenja Gospodnjeg u selu Presjeka u Dugi Nikšićkoj.

Sasluživalo sveštenstvo i monaštvo Eparhije, uz molitveno učešće vjernog naroda.

Prije svete liturgije vladika je u čin čteca proizveo Pavla Bajovića iz Nikšića.

Arhijerejskom gramatom episkop Metodije je odlikovao Crkveni odbor hrama Vaznesenja Gospodnjeg u selu Presjeka. Gramatu u ime Crkvenog odbora primio je Vasko Vujičić.

Pastirskom  zahvalnicom vladika je darivao  Aleksandra  Zejaka.

Besjedeći vladika Metodije je istakao da je srpski narod u ovom kraju uvijek znao šta znači proliti krv za slobodu i žrtvovati se za vjeru, pravdu i istinu i za bližnjeg svog.

„Njegoš je govorio da je čovjek branič žene i djeteta, a narod branič Crkve i plemena. Nigdje se to, možda, nije toliko pokazalo i posvjedočilo kao na ovom mjestu, u ovoj Dugi krvavoj kako je narod nazvao. Sabrasmo se ovdje da prinesemo beskrvnu žrtvu Hristu Bogu našem i da, koliko možemo, zavapimo i zaištemo, da se napojimo vode žive blagodatne, živonosne i životvorne, da svoje duše obremenjene svakojakim teretima i grijesima olakšamo, da se ovdje s Bogom izmirimo i međusobno bratski oprostimo, izljubimo“, kazao je episkop Metodije.

Vladika je podsjetio da se ove godine obilježava 530 godina „Oktoiha“.

„ Slavimo ove godine 530 godina „Oktoiha“, prve štampane knjige na Cetinju u Obodu Crnojevića. Da dođe Đurađ Crnojević danas u Crnu Goru osjećao bi se kao Draško u Mlecima. Ni po čemu ne bi poznao da je ovo ona Crna Gora. Sve latinični natpisi, ne bi mogao nijedno ime da pročita. Još uvijek su se na groblju, većinom, zadržali, ali su se i tu počeli mijenjati, na ta vrata u Carstvo nebesko“”, rekao je vladika Metodije.

Sabranju u Presjeci prisustvovao je i predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević sa saradnicima.

U ime Crkvenog odbora Novica Bojanić kao i nadežni paroh protojerej-stavrofor Dragan Krušić zahvalili su se Kovačeviću na njegovoj nesebičnoj pomoći i darivali ga prigodnim poklonom.

foto: eparhija.me/fb Banjani i Oputne Rudine

1 komentar
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare

Bravo gospodine Metodije SAVJESN OBVLjA sS POSAO za koji si se opredijelio , samo tako nastavi cestito kako ti i iz kuce ide.

Pozdrav.

NIKŠIĆ PROGNOZA