(FOTO) Proslavljena hramovna slava Manastira Piva

Praznik Uspenja Presvete Bogorodice slava je Manastira Piva kod Plužina. Svetu arhijerejsku liturgiju u drevnoj pivskoj svetinji sa sveštenstvom služio je episkop budimljansko-nikšički Metodije, a pojao je hor „Prepodobne mati Angeline“ mojim rukovodi profesor Ana Bojić.

Vladika Metodije čestitao je slavu.

„Uvijek sam mislio kako li je bilo tim ljudima, tim čobanima, težacima i seljacima i ratnicima, koji su ovdje živjeli, u bližem i širem okruženju ove svete obitelji, gledati u ovakvu divotu i krasotu ovog svetom hrama. Živjeli su u svojim oskudnim kolibama, savardacima, rijetko ko u kamenim kulama. I kako su oni pored Dečana što su u srednjem vijeku prolazili, šta su oni mislili, gledajući ljepotu ovih svetih hramova koje su naši preci, vladari, velmože, vlastela, narod podizali u ovakvim i divnim krajevima kao što je Piva“, kazao je vladika.

Besjedeći episkop Metodije je govorio i o prazniku.

„To nije obična smrt koja znači očaj, tugu, rastanak, hladnoću i tamu grobnu, nego uspenije znači usnuće, preseljenje, ne rastanak nego spajanje, ne žalost, očaj i tugu nego radost susreta, koji znači život a ne ništavilo i nešto što potire život. Svi koji se mole Presvetoj Majci Božjoj, koja je Majka svih ljudi cjelokupnog čovječanstva, i onoga što je prošlo ovom zemljom, i što hoda, i onoga što će hodati, Majka svakog bića ljudskog, pogotovo onih koji nisu svoje majke zapamtili ili koje u nekom trenutku života ispratimo na onaj svijet. Ona sa svojim preseljenjem, kao što se u troparu njenom kaže, koji pjevamo na današnji dan, nije napustila ovaj svijet svojim usnućem i svojim uspenijem na nebo. Kao što nije prestala da bude djeva svojim rađanjem Sina Božjeg Spasitelja našeg Isusa Hrista“, besjedio je vladika Metodije.

Nakon svete službe priređen je kulturno- umjetnički program.

Domaćin ovogodišnjeg Velikogospojinskog sabora u Manastiru Piva bio je Željko Mitrić sa Odborom za proslavu.

Foto: Eparhija.me

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA