(FOTO) Na Tjentištu obilježeno 80 godina od Bitke na Sutjesci

Pripadnici organizacije rezervnih vojnih starješina iz Nikšića i Plužina, povodom 80 godina od Bitke na Sutjesci, položili su vijenac na spomeniku palim borcima na Tjentištu kako bi izrazili duboko poštovanje prema svim žrtvama koje su se borile na tom istorijskom bojištu.

Danas se obilježava i 80 godina od pogibije komandanta Save Kovačevića. Tim povodom na Tjentištu su, osim organizacije rezervnih vojnih oficira Nikšića i Plužina, bili predstavnici svih boračkih i komunističkih organizacija sa prostora bivše Jugoslavije.

„Kraj Sutjeske hladne vode, barjak časti i slobode“, opštepoznati stihovi i prepoznatljiva melodija koju generacije pamte, odslikavala je tada, pa možemo reći i sada, dušu jednog naroda koji nikada nije dao na sebe. Možda nijedna stranica Narodnooslobodilačke borbe (NOB), tako ne ilustruje stradalništvo i pogibije boraca i oficira, kao Bitka na Sutjesci“, istakao je Branko Pavić, predsjednik rezervnih vojnih starješina Nikšić.

„Posle osamdeset godina, na ovom svetom mjestu, gdje su naši borci više od heroizma se borili kroz ove Sutjeskine gudure. Ovdje je bilo 22.600 boraca, od kojih 3.400 bolničara, bolesnih ljudi, borba za ranjenike. O toj borbi koja i danas svijetli na sve strane svijeta, Sutjeska je ostala vječni spomenik našim tradicijama, borbi bratstva i jedinstva naroda Jugoslavije“, rekao je on.

„U toj istorijskoj borbi, brigade i njeni borci isticali su se primjerenim junaštvom, hrabrošću i izdržljivošću“, podsjetili su prisutne kroz svoje govore osnovac Luka Subotić i pjesnik Mirko Damjanović.

Pavić poručuje da je čitav Narodnooslobodilački rat predstavljao jednu veliku Sutjesku, i istakao da pored istorijskih kretanja, imamo pred sobom primjer hrabrosti i požrtvovanja.

„Danas smo se razišli svak na svoju stranu, ali mi kao braća i ova kolijevka boraca što još postoji i što će postojati učiće nas kako treba herojski živjeti, a oni herojski umrijeti za svoju slobodu“.

„Godina je 2023, a Sutjeska je bila i biće neprolazna inspiracija i baklja hrabrosti, slobode i čojstva, koju će generacije nositi kroz genetski kod, naslijeđen od slavnih predaka, čiji su životi „cvijeće za daleko neko pokoljenje““, poručili su prisutni.

Andrija Vasiljević
Foto: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA