(FOTO) Maturanti rješenja dobijali na viber grupi tokom ispita

Više prosvjetnih radnika prijavilo je Ministarstvu prosvjete svoja saznanja da su maturanti tokom eksternog polaganja predmeta maternji jezik i književnost 11. aprila, na organizovan način „varali“ tokom testiranja, tako što su na viber grupi razmjenjivali sva rješenja, o čemu svjedoče skrinšotovi dostavljeni i redakciji dnevnih novina „Dan“. Iz Ministarstva prosvjete kazali su nam da su „upoznati sa slučajem“ povodom kojeg smo im uputili pitanja. Oni tvrde da će policija utvrditi ko je i šta se dešavalo na viber grupi „druženje“, koja je u jednom trenutku, kako kažu, „brojala oko 3.000 članova“.

Snimci viber komunikacije na ovoj grupi pokazuju da je u toku ispita imala više od 3.000 članova, a da je tokom večeri brojala 700 manje, zbog čega su učesnici u ovim razgovorima sumnjali da su to bili „profesori i špijuni“, sa uvredama na račun predstavnika Ministarstva prosvjete. Snimljeni onlajn razgovori svjedoče i o nervozi tokom traženja odgovora od drugih članova, ali i o upotrebi „vještačke intelegincije“, što objavljujemo uz ovaj tekst, ali smo dužni da sakrijemo imena učesnika.

Inače, učenici prije ispita odlažu svoje mobilne telefone, a kako je došlo do neregularnosti, utvrdiće nadležni organi.

– Ministarstvo je upoznato sa slučajem koji pominjete. Analizirali smo sve i vidjeli da većina tih skrinšotova sa vajber grupa, sadrži prepisane eseje (vještačke inteligencije) koje je lako uočiti i kasnije prilikom ocjenjivanja radova eliminisati. Ove godine, Ministarstvo prosvjete i Ispitni centar su završili blagovremene pripreme za eksternu provjeru znanja učenika. Upravo zato što smo, poučeni nekim ranijim dešavanjima, pretpostavili što se može desiti, ove školske godine je u praksi bilo puno novina koje su trebale da obezbijede regularnost eksterne provjere znanja. Imali smo duple test-administratore, izaslanike Ispitnog centra koji su bili prisutni u školama, ekipa iz Ministarstva prosvjete kao ekstra podrška čitavom procesu u toku dana. Dakle, pokušali smo da taj proces učinimo što vjerodostojnijim i realnijim kako bismo ostvarili što bolju evaluaciju sistema, jer nam je ona prevashodni cilj. Desilo se da smo imali stare boljke koje su bile primijećene, a odnose se na postojanje vajber grupa na kojima su kružili pojedinačni odgovori na neka pitanja. Ipak, to nije bila masovna pojava na maturi. Ministarstvo prosvjete će insistirati, u saradnji sa MUP-om i Tužilaštvom, da svaki počinilac bilo kojeg prekršaja u obrazovnom sistemu snosi odgovornost, tj. da njegova odgovornost bude personalizovana i da u zakonskim okvirima snosi posledice. Jedna od vajber grupa pod nazivom „Druženje“ je u jednom trenutku brojala oko 3.000 učesnika. Ta vajber zajednica je stvorena ranije, postoji i danas, prvenstveno za međusobnu komunikaciju učenika. U određenom trenutku, da li odrasli pod maskom telefona maturanata ili neko drugi, to će otkriti policija, pokušali su da je zloupotrijebe. Iz Ispitnog centra ćemo nakon ocjenjivanja testova dobiti egzaktne podatke i onda ćemo moći da adektvatno odgovorimo. Valja napomenuti da su ove godine svi maturantni na ispitnom listiću imali upozorenje koje su posledice ako koriste nedozvoljena sredstva. Sve ove aktivnosti koje su već pomenute, upravo i služe kao podrška kako bismo pokazali čitavom društvu da je društveno neprihvatljivo ostvarivati uspjeh uz pomoć prevara i prepisivanja, stoji u odgovoru iz ministarstva, na pitanja da li su informisani o ovoj viber grupi na kojoj su maturanti razmjenjivali rješenja testova, da li su im prosvjetni radnici dostavili dokaze za to i da li je taj resor prijavio ova saznanja nadležnim organima.

Snimci viber komunikacije na grupi „Druženja“ sadrže i fotografije prvo sa praznim testovima, odnosno sa pitanjima bez odgovora, nakon toga slijede slike sa unijetim odgovorima i slično. Na fotografijama se jasno vidi školska klupa sa testom i stolica u redu ispred nje, što nedvosmisleno pokazuje da su rješenja razmjenjivana tokom ispita.

Snimci ove komunikacije pokazuju i koliko brzo su stizali odgovori koje su maturanti tražili, ali i svjedoče o organizovanom varanju na eksternom ispitu, jer zahtjevi da im se dostave rješenja nijesu ostajali bez odgovora nekoga iz grupe.

Snimci pokazuju i kako se maturanti uveče opuštaju komentarišući prosvjetne vlasti.

Eksterni ispit iz matematike za polumaturante odložen je 20. aprila, jer su prosvjetne vlasti informisane da su testovi došli do učenika prije polaganja. Kako je saopšteno tada, ministarstvo je o tome obavijestilo policiju, a tužilaštvo formiralo predmet povodom ovog događaja. Eksterni ispit iz matematike zakazan je za 26. maj, a u Ministarstvu prosvjete, kako su nam nezvanično kazali prije dva dana, strahuju da veliki broj učenika neće uspjeti da položi „malu maturu“.

Zapečaćeni testovi svi u isto vrijeme stižu u sve škole

– Kako je došlo do toga da đaci imaju telefone tokom testa? Vrlo jednostavno, tako što su jedan telefon odložili, a unijeli drugi. Drugog objašnjenja nema, jer su zapečaćeni testovi svi u isto vrijeme stigli u sve srednje škole, u 8 časova. Otvoreni su pred komisijom i test administratorima, koji su ih unijeli u učionice. Bilo je sumnji i informacija da je i ranije toga bilo, ali sporadično i ne u ovoj mjeri, da u ovom broju organizovano dijele rješenja ili odgovore na pitanja traže na internetu, pa ih prosleđuju ostalima. Sumnjam da će Ministarstvo bilo šta preduzeti po ovom pitanju, kaže direktor jedne srednje škole, koga smo pitali u vezi sa procedurom i pravilima eksternog ispita.

Ispitni centar: Završene pripreme za testiranje osnovaca 26. maja

Pet dana nakon skandala sa odlaganjem eksternog ispita iz matematike u osnovnim školama, prvi put se za javnost oglasio Ispitni centar, odakle kažu da su tokom proteklog vikenda završili sve pripreme za ponovljeno testiranje 26. maja.

– Ispitni centar je tokom vikenda, uz maksimalno angažovanje zaposlenih,
završio sve pripreme u vezi sa ponovnim testiranjem iz matematike za
učenike 9 razreda osnovne škole. Kako škole do 19. maja organizuju polumaturske ekskurzije za učenike, prvi i jedini slobodan termin za održavanje testiranja je 26. maj. Što se tiče testiranja koje je trebalo da se održi 20. aprila, a koje je odloženo, obavještavamo javnost da je Ispitni centar uredno, preko distributera dostavio ispitni materijal u 160 osnovnih škola, od 8 do 10 časova na dan testiranja. Napominjemo da nijedna škola nije imala primjedbi na preuzeti ispitni materijal. Sve ostalo je predmet policijske istrage, navodi se u saopštenju.

izvor,foto:DAN

naslovna fotografija:pixabay

NIKŠIĆ PROGNOZA