(FOTO) Kovačević uručio priznanja sredjoškolcima dobitnicima „Luče“

Maturanti, dobitnici diplome „Luča“ danas su od predsjednika Opštine Nikšić Marka Kovačević dobili priznanja i poklone.

Kovačević je podsjetio na stihove Mike Antića koji kažu da se rijetki sjete da ostanu vječno dijete.

„Ostati dijete  ne znači ostati djetinjast već postati  čovjek ili ono što Patrijarh Pavle bolje kaže  „da budemo ljudi“. Vi ste sad napravili jedan korak upravo ka tome, da  postanete lujdi, ali da bi to bilo  morate ostati ona djeca koja  ste danas  i zato ovi vaši uspjesi, ove vaše Luče  osvjetljavaju i vas same  ali i  naš grad i pokazuju da zaista  u nama  postoje potencijali i energije za koje se nadamo da će biti  na  korist i Nikšiću i Crnoj Gori, a možda i čitavom svijetu“, kazao je između ostalog Kovačević.

Maturante lučonoše u ime Opštine Nikšić darivao je  Monografijom ilije Šobajića na srpskom i engleskom jeziku.

U pet srednjih škola Nikšića ove godine više od 120 maturanata dobilo je diplomu „Luča“.

U ime nikšićkih gimnazijalaca obratila se maturantkinja i dobitnica „Luče“ Jovana Kešeljević koja je zahvalila Kovačeviću što ima sluha da nagradi trud svakog sredjoškolca i da prepozna da su mladost i obrazovanje pokretačka snaga za razvoj svakog društva.

„Nadam  se da pred vama danas stoje budući doktori, inženjeri, naučnici, stručnjaci u svim sferama života.  Naravno, ništa od svega ovoga ne bi bilo moguće bez profesora koji su nam otvorili vrata nauke nesebično  nam prenoseći svoje znanje.  Učili su nas da je život bujica, a  znanje sposobnost veslanja. Gimnazija je kako prethodnih tako i ove  školske godine imala odličnu saradnju sa  lokalnom zajednicom, svim kulturnim  insttucijama i naravno sa  Opštinom  Nikšić što će se, sigurna sam, nastaviti i u budućnosti jer kao što je Nelson Mendela rekao „obrazovanje je najmoćnije oružje  koje možete upotrijebiti da promijenite  svijet“, kazala je Kešeljević.

U programu svečanosti učestvovali su učenici Muzičke škole „Dara Čokorilo“ Ivan Burić i Dimitrije Knežević.

Koreografijama su se predstavili članovi Plesne grupe „Art viva dens“.

Biljana Brašnjo

video:RTNK

foto:Željko Šapurić

NIKŠIĆ PROGNOZA