Formiranje Specijalnog suda počinje ove godine

Među obavezama Vlade u 2024. godini je i da utvrdi izmjene i dopune Zakona o sudovima, kojima će biti stvoreni uslovi da se formira Specijalni sud za borbu protiv organizovanog kriminala, visoke korupcije, pranja novca i ratnih zločina.

Tu informaciju sadrži juče usvojeni srednjoročni programa rada Vlade 2024-2027.

Kako se navodi, aktuelna Vlada Crne Gore je mandat započela 30. oktobra 2023. godine sa jasnim opredjeljenjem da će na prvom mjestu biti oporavak i prosperitet društva i da će posvećeno raditi na ekonomskim reformama, poboljšanju životnog standarda svakog pojedinca, vladavini prava i što skorijem pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji, prenosi RTCG.

Kako se navodi, planirano je da se do četvrtog kvartala tekuće godine utvrdi Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sudovima. 

„Izmjenama Zakona o sudovima formiraće se Specijlni sud za borbu protiv organizovanog kriminala, visoke korupcije, pranja novca i ratnih zločina“, navedeno je u tekstu programa rada Vlade.

U istom roku planirana je i ratifikacija Ugovora o dopuni Ugovora između Crne Gore i Republike Srbije o izručenju. 

„Dopunama Ugovora, kompletira se skup krivičnih djela iz nadležnosti SDT, za koja se mogu izručiti sopstveni državljani između Crne Gore i Republike Srbije“, navodi se u dokumentu.

Planirano je i da Vlada utvrdi Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama obavještajno-bezbjednosnog sektora Crne Gore. 

„Izmjenama i dopunama Zakona o osnovama obavještajno-bezbjednosnog sektora Crne Gore izvršiće se usklađivanje sa novom organizacijom državne uprave, kao i propisivanje dodatnih nadležnosti Vijeću za nacionalnu bezbjednost i Birou za operativnu koordinaciju, u skladu sa usvojenim strateškim dokumentima i izvještajima EU“, navodi se u dokumentu Vlade. 

Podsjetimo, tokom nedavne zvanične posjete Italiji ministar pravde Andrej Milović rekao je da je jedan od glavnih prioriteta Crne Gore formiranje Specijalnog suda, čija bi naležnost bili upravo organizovani kriminal, visoka korupcija i ratni zločini. 

Milović je naglasio da Ministarstvo pravde aktivno radi na izmjenama zakona o državnom tužilaštvu i zakona o specijalnom državnom tužilaštvu, s ciljem stvaranja boljih uslova za rad ovih ključnih institucija. Posebno je istaknuto planirano sužavanje dijapazona krivičnih djela pod ingerencijom Specijalnog državnog tužilaštva, što za cilj ima da omogući mnogo bolji fokus na slučajeve visoke korupcije, organizovanog kriminala i ratnih zločina.

Započet je i proces preseljenja SDT-a u staru zgradu Vlade u Podgorici u cilju obezbjeđivanja toj instituciji mnogo boljih uslova za rad.

Foto: Ilustracija/elements.envato

NIKŠIĆ PROGNOZA