Eminentni vaskularni hirurg iz Turske posjetio KCCG

Eminentni turski vaskularni hirurg, prof. dr Haki Tankut Akaj, načelnik Odjeljenja za kardiovaskularnu hirurgiju Univerziteta Baškent, u okviru trodnevne radne posjete crnogorskim zdravstvenim institucijama, posjetio je juče Klinički centar Crne Gore (KCCG). Cilj ove posjete, kako je kazao doktor, samo je jedan korak ka budućoj poslovnoj saradnji.

Nakon sastanka sa direktoricom, dr Ljiljanom Radulović i medicinskim direktorom KCCG, doc. dr Zoranom Terzićem, prof. dr Akaj, sa saradnikom gdinom Hamurkaroglu Tuncom, obišao je Centar za vaskularnu hirurgiju, Kliniku za neurologiju, Kliniku za kardiologiju, Odjeljenje za endokrinologiju i Odjeljenje centralne intenzivne terapije.

Tokom posjete, osim obilaska pacijenata i upoznavanja sa radom naše ustanove a posebno navedenih jedinica, prof. dr AkaJ vršio je skrining i kontrolne preglede pacijenata u KCCG. Pored pregleda i uzimanja anamneze, on je pacijentima mjerio krvni pritisak, indeks skočnog zgloba, kao i dopler krvnih sudova donjih ekstremiteta.

Sa kolegama je u Centru za vaskularnu hirurgiju, osim upoznavanja sa zdravstvenim stanjem trenutno hospitalizovanih pacijenata, razmijenio i informacije iz domena vaskularne hirurgije.

Direktorica dr Radulović je, zahvaljujući se na posjeti prof. dr Akaja, istakla da KCCG veliku pažnju posvećuje međuinstitucionalnoj i međunarodnoj saradnji. Naglasila je da  je ovo prilika da se ona proširi i u oblasti vaskularne hirurgije.

“Drago nam je što ste posjetili Klinički centar i Crnu Goru i uvjerena sam da ćemo ostvariti uspješnu saradnju iz oblasti vaskularne hirurgije. Iako današnja tehnologija omogućava brzi prenos informacija, ipak su posjete institucijama najbolji način da se razmijene stečena znanja i iskustva i unaprijedi profesija. Naši ljekari prate sve novine u današnjoj medicine što za rezultat ima uvođenje novih najsavremenijih procedura u liječenju svih pacijenata koji se nama obrate za pomoć. Ova posjeta je prilika da se bolje upoznamo i sa metodama liječenja pacijenata sa vaskularnom patologijom u Turskoj. Zato sam uvjerena da je današnja posjeta prvi korak za nastavak uspješne saradnje u cilju unaprjeđenja naše profesije”, zaključila je dr Radulović.

Prof. dr Akaj je izrazio zadovoljstvo što je imamo priliku da se upozna sa radom ljekara u Crnoj Gori.

“Juče smo boravili u Bijelom Polju, a danas smo imali priliku da obiđemo vaskularno odjeljenje KCCG-a u Podgorici. Osim vaskularnog odjeljenja, posjetili smo i intezivnu njegu, neurologiju, endokrinologiju, kao i kardiologiju KCCG-a. Osim same posjete, imali smo priliku i da pregledamo neke od pacijenata i na taj način uputimo doktore u jednu od metoda koju primjenjujemo u Turskoj. Uvjerili smo se u predan rad kolega u Podgorici, ali smo svjesni i činjenice da je veliki teret zdravstvenog sistema upravo na ovoj ustanovi”, rekao je on.

Izvor: RTCG

Foto: KCCG

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA