Ekološki incident u Boki: Megajahta ispumpala fekalije u Tivatski zaliv

Megajahta „Bombay“ koja vije zastavu Malte prouzrokovala je danas oko 11 sati ekološki incident u Tivatskom zalivu kada je taj brod, pred svjedocima, u more ispumpao sadržaj crnih (fekalnih) tankova.

Posada malteške megajahte koja je usidrena na nepunu milju sjeverno od ostrva Sveti Marko, to je učinila uprkos činjenici da su u akvatorijumu oko tog plovila bile usidrene još neke jahte, a okolo je plovilo više malih barki za sport i rekreaciju, prenose Vijesti.

Ljudi sa njih svjedoliči su ispumpavanju fekalnih voda sa „Bombaya“ u more, ogromnoj prljavštini koja se ubrzo pojavila na površini mora i nesnosnom smradu koji je obavio avaj dio akvatorijuma.

Megajahta Bombay, jahta, ekološki incident
foto: Čitalac Vijesti

Pedest metara duga i devet metara široka megajahta „Bombay“ od 487 tona, da je to njen zapovjednik htio da uradi, mogla je sadržaj svojih crnih tankova da besplatno isprazni u marini Porto Montenegro u Tivtu koja, uporavo da bi nautičare stimulisala na odgovoran odnos prema životnoj sredini, pruža jahtama besplatnu uslugu pražnjenja brodskih crnih tankova u vakuumski sistem marine koji je povezan sa gradskim knalizacionim sistemom Tivta.

Međutim, da bi to uradila, jahta „Bombay“ bi prethodno morala pristati u marinu što podrazumijeva i plaćanje veza koji za jahte njene veličine, platila nepunih 1.000 eura za 24 sata.

Današnji incident sa megajatom „Bombay“ još je jedan u nizu dokaza da su upravo jahte i njihovi nesavjesni skiperi i posada, mnogo veća prijetnja za ekologiju u Boki Kotorskoj od kruzera koji u nestručnoj javnosti često bivaju targetorani za to.

Megajahta Bombay, jahta, ekološki incident
foto: Čitalac Vijesti

Naime, kod strogo kontrolisanih i MARPOL konvenenciji obavezno prilagođenih kruzera, ne postoji ni teoretska šansa da se desi ispuštanje fekalnih voda iz brodskih crnih tankova u zalivu.

Jahte sa druge strane, mnogo su brojnije od kruzera i podliježu znatno rjeđim i manje detaljnim kontorlama od strane isnpekcije sigurnosti plovidbe i PSC inspektora, pa su stoga i mnogo sklonije da se posluže ovakvim zabranjenim praksama i u more ispuste štetne i zagađujuće materije, samo da bi uštedjele nekoliko stotina ili nekoliko hiljada eura koliko bi ih inače, koštao vez u marini gdje bi na propisan način mogle isprazniti crne tankove.

Megajahta Bombay, jahta, ekološki incident
foto: Čitalac Vijesti

O incidentu koji je izazvala jahta „Bombay“ obaviještena je Inspekcija sigurnosti plovidbe u Kotoru i Uprava pomorske sugurnosti i upravljanja lukama Crne Gore.

Foto: Čitalac Vijesti

NIKŠIĆ PROGNOZA