Efikasna razmjena informacija ključni segment međunarodne policijske saradnje

Efikasna razmjena informacija ključni je segment međunarodne policijske saradnje koja nema alternativu, poručeno je na Evropskoj regionalnoj konferenciji Interpola u Ohridu.

Kako je saopšteno iz Uprave policije, crnogorsku delegaciju na konferenciji, održanoj od ponedjeljka do srijede, prevodio je bio vršilac dužnosti direktora policije Nikola Terzić.

Navodi se da je glavni fokus konferencije bio jačanje međunarodne policijske saradnje u borbi protiv organizovanih kriminalnih grupa.

Konferencija je, kako se dodaje, okupila više od 140 učesnika iz 53 zemlje Evropske unije i svijeta kako bi diskutovali o najznačajnijim pitanjima iz oblasti kriminala sa kojima se region suočava.

Konferenciji su predsjedavali predsjednik Interpola Ahmed Naser Al-Raisi i generalni sekretar Jurgen Stock.

“Na konferenciji je poručeno da je strateško usklađivanje ključno za suočavanje sa kriminalnim prijetnjama koje pogađaju Evropu, te da je efikasna razmjena informacija ključni segment međunarodne policijske saradnje koja nema alternativu”, kaže se usaopštenju.

Kako se dodaje, na marginama konferencije Terzić se sastao sa Al-Raisijem.

Iz policije su rekli da je sastanak bio prilika za predstavljanje rada NCB Interpol Podgorica i iskazivanje otvorenosti crnogorske policije za dodatno inteziviranje saradnje sa Interpol-om i državama članicama.

“Predsjednik Interpola je naglasio značaj efikasne razmjene informacija i aktivnog korišćenja Interpolovih baza podataka u borbi protiv kriminala, te istakao spremnost za pružanje pune podrške crnogorskoj policiji koja je zbog svog geopolitičkog položaja važan partner u očuvanju regionalne bezbjednosti”, navodi se u saopštenju.

Terzić se sastao i sa direktorom Biroa za javnu bezbjednost Sjeverne Makedonije, Sašom Tasevskim.

Dodaje se da je tokom sastanka potvrđena odlična saradnja dvije policije i istaknut značaj operativne saradnje i efikasne razmjene informacija.

Sagovornici su, kako se navodi, saglasili da je saradnja crnogorske i makedonske policije profesionalna.

„Sagovornici su izrazili spremnost i za inteziviranje operativne saradnje dvije policije u narednom periodu i pružanje podrške u odnosu na jačanje kapaciteta u vidu razmjene iskustava i dobrih praksi posebno u odnosu na borbu protiv teškog i organizovanog kriminala“, ističe se u saopštenju.

Iz policije su rekli da je Terzić, tokom službene posjete Sjevernoj Makedoniji, na poziv ministra unutrašnjih poslova te države Olivera Spasovskog, prisustvovao obillježavanju Dana policije u nedjelju, u Ohridu.

Izvor: Mina

NIKŠIĆ PROGNOZA