Džordž Kotrel, vlasnik nelegalnog kriptomata, napustio Crnu Goru pod drugim imenom

Britanac Džordž Kotrel, kog je lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević označio kao jednog od finansijera Pokreta Evropa sad, a ministar finansija Aleksandar Damjanović kazao da se sa njim povezuje nelegalni kriptomat u Tivtu, napustio je sinoć Crnu Goru pod drugim imenom, saznaje portal „Dana“ iz nezvaničnih, ali pouzdanih izvora.

Prema tim informacijama Kotrel je iz Crne Gore odletio privatnim avionom sa aerodroma u Tivtu, a ostaje da se istraži kako je uspio da napusti našu zemlju pod drugim imenom.

Podsjetimo, pripadnici Odsjeka za suzbijanje privrednog kriminala su 8. juna u salonu „Prive“ u Tivtu pretresom pronašli kriptomat Džordža Kotrela, a kotorsko tužilaštvo nije inspektorima dalo nalog da oduzmu predmete koje su pronašli tokom pretresa, već je sve dokumentovano i fotografisano.

Predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević tvrdi da je Kotrel finansijer kampanje Pokreta Evropa sad, čiji je predsjednik Milojko Spajić.

Inače Kotrel je bio politički aktivan u Britaniji, naročito u vrijeme Bregzita.

On je bio jedan od savjetnika Najdžela Faraža, bivšeg britanskog i evropskog poslanika i jednog od najglasnijih zagovornika izlaska Velike Britanije iz Evropske unije, a bio je zadužen za prikupljanje novca za UKIP (Stranka za nezavisnost Ujedinjenog Kraljevstva), sve dok nije uhapšen u Sjedinjenim Američkim Državama.

Potiče iz aristokratske porodice iz Londona i odrastao je i obrazovan na privatnom ostrvu, a kada je otišao na koledž, izbačen je zbog nelegalnog kockanja.

Bio je formalni direktor više biznisa još u mladosti, kako u Velikoj Britaniji, tako i u drugim zemljama, a od 2013. je radio u bankama kao što su Kredit Svis i JP Morgan.

U julu 2016. je uhapšen u Čikagu i optužen za pranje novca, prevare, ucjene i iznude.

U optužnici je navedeno da se 2014. sastao sa tajnim federalnim agentima u Las Vegasu i da je dogovarao pranje miliona dolara novca od droge preko ofšor bankovnih računa.

U decembru 2016. je postigao dogovor sa tužilaštvom i odbačeno je 20 tačaka u zamjenu da prizna krivicu za elektronsku prevaru u kojoj je objasnio razne načine kako se može oprati novac.

U zatvoru je proveo osam mjeseci.

Izvor: Dan

Foto: Facebook

NIKŠIĆ PROGNOZA