Durmitor u 10 najljepših nacionalnih parkova Evrope

Popularni sajt „European Best Destinations“, koji piše o najboljim turističkim destinacija u Evropi, izdvojio je 10 najljepših nacionalnih parkova na Starom kontinentu, a među njima se našao i Nacionalni park Durmitor.

Na prvom mjestu na ovoj listi našao se Nacionalni park Plitvička jezera sa svojim spektakularnim vodopadima. Nalazi se između planinskog lanca Male Kapele na zapadu i sjeverozapadu i Plješevice na jugoistoku.

Sljedeći na listi su nacionalni parkovi Saksonska Švajcarska u Njemačkoj, Dolomiti Belunezi u Italiji i Divlja Tajga u Finskoj.

Tajga ima niz rijetkih divljih životinja. Ovdje posjetioci mogu vidjeti mrke medvjede i vukove ako budu imali sreće.

Na petom mjestu je park Écrins u Francuskoj, kojeg je Savjet Evrope okitio titulom „Evropskog planinskog parka“.

Slijede Durmitor u Crnoj Gori, Triglav u Sloveniji i Soomaa u Estoniji.

Sooma je raj za ornitologe sa svojom ogromnom raznolikošću egzotičnih ptica. Njegove močvarne šume dom su bjeloglavog djetlića i troprstog djetlića, dok se mali orao i crna roda mogu vidjeti kako lebde iznad poplavnih ravnica. Na aluvijalnim livadama postoje i brojna gnjezdilišta velike šljuke, a u močvarama živi suri orao.

Na kraju prestižne liste je nacionalni park Ordesa u Španiji sa svojim dolinama i rijekama koje leže u podnožju Mont Perdua.

Posjetioci ovih parkovu mogu uživaju u njihovom čistom vazduhu i jedinstvenoj prirodi i tako bar na nekoliko dana odmoriti od buke, zagađenja i gužvi svojih gradova.

Foto: rtcg.me/arhiva

NIKŠIĆ PROGNOZA