Dukaj i Jukić: Reforma javne uprave zajednički izazov Crne Gore i BiH

Reforma javne uprave je zajednički izazov Crne Gore i Bosne i Hercegovine (BiH), saopšteno je na sastanku ministra javne uprave Maraša Dukaja i ambasadora BiH Branimira Jukića.

Kako je saopšteno iz Ministarstva javne uprave (MJU), na sastanku je ocijenjeno da dvije susjedne i prijateljske države, koje dijele brojne izazove tranzicije i imaju cilj članstva u Evropskoj uniji (EU), mogu i treba da sarađuju u reformskim procesima.

“I da je reforma javne uprave, kao jedan od najdužih reformskih projekata u državama, svakako zajednički izazov”, dodaje se u saopštenju.

Dukaj je rekao da je Crna Gora posvećena digitalnom razvoju i modernizaciji javne uprave kao značajnom segmentu reforme javne uprave.

„Prioritet nam je uspostavljanje efikasne i transparentne javne uprave – uprave koja je okrenuta ka građaninu, kako na državnom, tako i na lokalnom nivou”, kazao je Dukaj.

Jukić je, kako se navodi, izrazio nadu da će Crna Gora i BiH nastaviti na jačanju i unapređenju saradnje u oblasti reforme javne uprave, razvoja eUprave i digitalizacije, posebno ukazajući na već uspostavljene regionalne mehanizme.

„Zemlje Zapadnog Balkana opterećuju slični izazovi u funkcionisanju javnih uprava i treba da radimo na boljem povezivanju i razmjeni najboljih praksi“, kazao je Jukić.

Foto: Ministarstvo javne uprave

NIKŠIĆ PROGNOZA

Table of Contents