Država da sačuva viševjekovnu svetinju u selu Azane

Pravoslavci iz sela Azane ponovo su od nadležnih institucija zatražili da donesu uredbu na osnovu koje bi gorostasni bor u ovom mjestu dobio posebnu zaštitu. Podsjećaju da se radi o boru visine oko 40 metara, čiji obim stabla u prizemnom dijelu iznosi punih šest metara. Bor se nalazi na seoskom groblju, u neposrednoj blizini Crkve Svete trojice, za koga mještani tvrde da je jedini takve vrste ne samo u Crnoj Gori nego i mnogo šire, piše Dan.

– Bor i crkva su naše svetinje. Te svetinje su srasle jedna za drugu. Bor izaziva divljenje svih koji dođu u Azane. Zato on zaslužje posebnu pažnju. Nadamo se da će to i nadležne institucije konačno imati u vidu, s obzirom na to da smo i ranije tražili da se ovo viševjekovno, i po svemu osobeno drvo, proglasi zaštićenim. Hoćemo da vjerujemo da će nadležni prepoznati našu iskrenu inicijativu, jer se radi o izuzetnoj vrijednosti od opšteg značaja – poručuju Azanci.

Na svojim vjekovnim ognjištima, okruženi komšijama muslimanima, u Azanama su ostala da žive bratstva Popovići, Petrovići, Ivezići, Lukovići, Stanišići i Vukajlovići. Poštujući dobre međunacionalne odnose, pomenute porodice su sa koljena na koljeno prenosile priču o postojanju bora i crkve u Azanama. To čine i danas ističući da je viševjekovni bor pravi živi istorijski spomenik i simbol njihovog opstanka na ovim prostorima.

– Naši preci su pored Crkve Svete Trojice u 15. vijeku posadili bor da bi zamijenio porušenu svetinju. Bor je kroz minule vjekove odolijevao brojnim udarima. Branili su ga Azanci svojim tijelima, ginuli pored njega, braneći da ga osvajači ne posijeku i unište. Okivali su njegovo stablo u visini od tri metra ekserima i metalnim pločama kako „zla sjekira“, ne bi uništila njegovu veličinu. Tako je ovaj bor postao svetinja Azanaca. Njega su poštovali i muslimani iz susjednih sela – ističu mještani.

Oni su početkom devedesetih godina prošlog vijeka pokrenuli inicijativu o obnovi crkve u Azanama. Ideju je podržala i Mitropolija crnogorsko-primorska, cijeneći golgotu kroz koju su prolazile brojne generacije ponosnih Azanaca. U pomoć su im pritekli i brojni donatori, kao i prijatelji muslimani. Tako je 2000. godine sagrađeno sveto zdanje kojeg je tada osveštao episkop budimljansko-nikšićki Joanikije.

– Vjerni narod se često okuplja oko crkve i bora čuvajući svoju tradiciju i uspomene na neka minula vremena kad se rađala sloboda i kad je na ovim prostorima bilo mnogo više naroda – naglasili su mještani.

Vraćen dug komitskom vojvodi

U Azanama je, nedaleko od crkve i bora, prije nekoliko godina otkriveno spomen obilježje komitskom vojvodi Petru Petroviću Azancu, koji je poginuo 1917. godine, štiteći pravoslavni živalj od austro-ugarskog zavojevača. Somen obilježje je podignuto na inicijativu mještana i Udruženja ratnih dobovoljaca 1912 – 1918., njihovih potomaka i poštovalaca, uz podsjećanje da je Azanac ostao upamćen kao neustaršivi jinak i pravi heroj svoga vremena.

– Azanci nijesu zaboravili svoje znamenite pretke. Tako su u okviru obilježavanja značajnih datuma iz vremena balkanskih i Prvog svjetskog rata podigli spomn obilježje slavnom junaku Petru Azancu. Taj spomenik je naš simbol slobode – kazali su mještani.

Foto: Dan

NIKŠIĆ PROGNOZA