Društvo da prepozna sposobnosti i mogućnosti OSI

Jednodnevna edukativna radionica iz programa „Prepoznajmo diskriminaciju OSI“ u organizaciji Udruženja za podršku osobama sa invaliditetom, u partnerstvu sa Savezom gluvih i nagluvih vetrana Bijelo Polje, održana je danas u Bijelom Polju.

Cilj edukativne radionice je da se učesnicima prenesu znanja i iskustva u odnosu na pristupe pitanju invaliditeta i adekvatnom medijskom predstavljanju osoba sa invaliditetom u medijima.

„Primjetno je da se često osobe sa invaliditetom na neadekvatan način predstavljaju u medijima, što se često reflektuje i na njihova prava“, istakao je izvršni direktor Saveza slijepih Crne Gore Goran Macanović.

„Neophodno je na pravi način pristupiti osobama sa invaliditetom sa aspekta ljudskih prava i primjene Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom. Nažalost, u našoj svakodnevnici te osobe se često predstavljaju u jednom drugom kontekstu. Mediji nerijetko neke uobičajene aktivnosti osoba sa invaliditetom prikazuju kao herojstvo što, svakako, nije dobro i to je nešto što pokazuje da društvo ne gaji očekivanja da takve osobe budu aktivni članovi društva“, naglasio je Macanović.

Preporučeno je da osobe sa invaliditetom moraju biti ravnopravne, te da ne smiju biti diskriminisane ni u jednoj oblasti, već da se invalidnost kao lično svojstvo treba doživljavati kao različitost.

Društvo je dužno da obezbijedi uslove za garantovanje i ostvarivanje prava osoba sa invaliditetom kao ostalim građanima. Mediji pogotovo trebaju voditi računa da u predstavljanju osoba sa invaliditetom ne koriste izraze milosrđa,sažaljenja…, već da se usresrijede na njihove sposobnosti, mogućnosti, resurse kojim raspolažu i na taj društvu skrene pažnju na tu vrstu kapitala koji može da se iskoristi na dobrobit cjelokupne zajednice.

Ideja projekta je da probudimo svijest kod mnogih subjekata u prvom redu kod donosioca odluka, kod samih osoba sa invaliditetom, novinara“, kazao je izvršni direktor Udruženja za podršku osobama sa invaliditetom Samir Guberinić.

On je podsjetio da je projekat podržalo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, a partner u projektu je Savez gluvih i nagluvih veterana Bijelog Polja.

Izvor, foto: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA