Droga među štićenicima – žmuri li sistem?

Rizik od unošenja psihoaktivnih suspstanci u JU „Kakaricka gora“ uvijek postoji s obzirom na to da je ustanova poluotvorenog tipa. Iz ustanove su u emisiji „Naglas“ na TVCG saopštili da danonoćno prate klijente, ali da nemaju zakonsko pravo da pretresaju ljude koji dolaze u posjetu. IZ NVO sektora su iznijeli detalje o slučajevima određenih klijenata, ali i ukazali da treba da se radi kako se ne bi ponovilo da štićenici „Kakaricke gore“ budu pozitivni na drogu.

Direktor JU „Kakaricka gora“ Marko Čađenović istakao je da u tu ustanovu ljudi dobrovoljno dolaze po pomoć od stručnih lica, ali da zaposleni nemaju zakonsko pravo da pretresaju ljude, već ih „pregledaju“.

„Ima više opcija kako da se unese droga, a da niko ne bude odgovoran. Naše obezbjeđenje nema zakonsko pravo da pretrresa ljude, već da pregledaju. Ne osjećam odgovornost apsolutno i pohvalio bih ljude koji su na ovaj način obavili posao na koji su trebali i da detektuju prisustvo supstanci“, kazao je Čađenović u emisiji „Naglas“.

Na pitanje da li osjeća odgovornost, odgovorio je:

„Mi smo terapijska zajednica, ne kazamat. Ovo su periodično slučajevi, svakako da se ove stvari dešavaju…“

Na iznošenje informacija koje je voditeljka dobila od majke jednog od klijenta, Čađenović je kazao da bi i protiv nje trebalo podijeti krivičnu prijavu i negirao te navode.

„Radimo sve u našoj moći, propusta nije bilo ni od menadžemeta, ni od strunih lica, ni od obezbjeđenja“, istakao je direktor.

Dodao je da nijesu bili u zakonskoj obavezi da obavijeste policiju o slučaju jer droga u ustanovi nije nađena.

Ugovor raskinut sa četiri klijenta

Psihološkinja i bivša direktorica JU „Kakaricka gora“ Dijana Milošević saopštila je da su stručna lica primijetila promjene u ponašanju kod par klijenata. Obavijestili upravu i šefa obezbjeđenja, nakon čega je došlo do odluke o testiranju i pretresu klijenata. Sam događaj se desio 14. novembra.

„Utvrđeno je da su četiri klijenta pozitivna na psihoaktivne supstance, dva na marihuanu, a dva na kokain. Pretres su obavili članovi obezbjđenje, koji imaju licence, i nije pronađena nijedna zabranjena supstanca“, kazala je psihološkinja.

Nakon svega došlo je do prekida terapijskog ugovora, te obaviještene porodice klijenata.

Cijeli sistem u „Kakrickoj gori“, dodaje ona, daje doprinos u liječenju bolesti zavisnosti.

„Problematika je takva i proces izlječenja nije jednostavan. Mi dajemo svoj maksimum. Rizik uvijek postoji s obzirom na to da je poluotvorena ustanova, ali danonoćno pratimo klijente. Bez obzira što se desilo, ‘Kakaricka gora’ je blago koje ima ova zemlja, stručna lica ima sve edukacije koje su potrebne. Svi moramo biti na istom zadatku“, kazala je Miloševićeva u emisiji TVCG.

Kako je droga „ušla“ u ustanovu?

Direktorica NVO „Moja šansa je tvoja šansa“ Tanja Nuculović kazala je da je od roditelja klijenata još u avgustu imala saznanja da se ne provjerava unos hrane, pristup telfonu, i još neke detalje…

„Imala sam obećanje od direktora da će se riješiti to, i ukoliko se ponovo desi, da će zaposleni biti sankcionisani.“

Dodala je da je 15. novembra od majke klijenta dobila informaciju da joj je dijete izbeno, te da je konzumiralo psihoativne supstance.

„Od avgusta se ništa nije uradilo, stupila sam u kontakt sa kolegama, 16. sam poslala mejl, drugi 21, zabrinutost i strah je još više vladala, odgovor sam dobila tek 28. Zabrinjavajuće je da li je policija obaviještena kako je droga ušla unutra. Ne mogu da prihvatim izgovor – to se dešava. Da li se pozvala policija, pošto se pozvala na mene zbog izgovorene riječi“, kazala je Nuculovićeva.

Pitanje odgovornosti

Psiholog i direktor NVO „Preporod“ Jovan Bulajić rekao je da osjeća odgovornost kao dio sistema iako nije imao kontakt sa konkretnim slučajem.

„Ovakve stvari se dešavaju, i bojim se da će se dešavati, ali smo dužni da sve moguće napore uložimo ne bi li situacija bila bolja. Mislim da je poprilično alarmantno da se Ministarstvo zdravlja proglasilo nenadležnim za priču o bolestima zavisnosti. Mislim da je i Ministarstvo rada socijalnog staranja trebalo da bude odgovorno zašto sistem nije bolji, kao i Glavni grad, koji je osnivač ustanove“, naveo je Bulajić.

Istakao je da jedini u regioonu nemamo strategiju, te da najsvježije cifre govore da je u Crnoj Gori oko 3.500-4000 zavisnika, a da se u stvarnosti te cifre još veće.

„Ovu situaciju bih iskoristio da se konstruktivnije uđe u razgovor, da zanemaremarimo naš ego, a usredsredimo se na rješenje“, zaključio je Bulajić.

Foto: JU Kakaricka gora

NIKŠIĆ PROGNOZA