Dragićević: Čeka nas rekordna sezona, neradna nedjelja ne ugrožava turizam

Crnu Goru očekuje rekordna turistička sezona, a a neradna nedjelja ne ugrožava turizam, kazao je u emisiji “Dobro jutro Crna Goro” aktivista Aleksandar Dragićević. On je istakao da posljenji slučajevi nasilja ne smiju da nam postanu “normalnost” i da svaki čovjek mora da se osjeća bezbjedno. Kada je riječ o izborima u Šavniku, istakao je da je država tu pokazala slabost. Smatra da bi parlamentarni izbori trebalo da nam donesu stabilnost.

Po najavama turističkih poslenika i bukinzima, kaže Dragićević, ova sezona je već bolja od one 2019. godine.

“Po zvaničnoj statistici već u prvom dijelu godine imamo 20-30 odsto veću posjetu”, kazao je on.

Upozorio je na velike gužve koje su već sada primijetne.

“Bojim se da ćemo imati problema sa trajektom, jer ove godine sezona će početi već prvih dana maja. Imamo istočnu Evropu koja će ostvariti rekord u Crnoj Gori. Imamo najave iz Poljske,Češke, Mađarske i žao mi je što iz tog aspekta i aspekta upravljanja otpadom Crna Gora nije spremna”, smatra Dragićević.

Niko ne bi smio da se osjeća nesigurnim

Komentaripući jučerašnji napad na poslanika DPS-a Jevta Erakovića, Dragićević kaže da je osnovno pitanje čime su napadači na Erakovića osnaženi i odakle ovaj trend o narativ nasilja.

“Prije svega moram da osudim napad na poslanika Erakovića. Niko ne bi smio da se osjeća nesigurnim i da bude fizički napadnut bez obzira na političke stavove i pripadnost. To je osnov demokratije, prava i sloboda. Drago mi je što su institucije reagovale i što je napadač uhapšen”, kazao je on.

Komentarišući sve češće slučajeve vršnjačkog nasilja kazao je da je u prethodne dvije godine registrovano preko 300 slučajeva nasilja.

“Kada maknemo vikende i raspuste to ispada jedan slučaj na dnevnom nivou”, rekao je on.

Osudio je i govor mržnje na Fejsbuku predsjednika Revizorskog odbora Luke Bar Miloša Ostojića koji je ppriveden jer je vrijeđao je na svom Fejsbuk profilu Bošnjake.

“Nadam se da će institucije u narednom periodu reagovati i u ovom slučaju, jer do sada nijesu reagovale”, kazao je on.

Dragićević ističe da je jedan od problema to što se ne može lako do psihološke pomoći, da je potreban sistemski odgovor, te da nasilje ne smije postati normalnost.

Neradna nedjelja ne utiče na turizam

Neradna nedjelja se po njegovim riječima ne treba ukidati, jer 40.000 ljudi u trgovini radi najmanje 48 sati mjesečno, a plačeni su za 40 sati.

“Institucije u Crnoj Gori ne mogu adekvatno da odgovore. Prvo nemamo dovoljan broj inspektora rada, drugo postoji potpuno opravdan strah da ako prijavite poslodavca, ostajete bez posla. Država nema institucionalnu mogućnost da zaštiti te radnike, a razmišlja kako bi im taj jedan dan uzeli”, kazao je on.

On je kazao da podaci Eurostata demantuju šalu vezanu za Crnogorce, da smo lijen narod.

“Po Eurostatu, Crnogorci rade najviše. Mi radimo neka 44 sata, a u Njemačkoj se u prosjeku radi 34.5 sati u prosjeku nedjeljno”, rekao je on i dodao da ovo nije samo borba za neradnu nedjelju, već za radnička prava.

Dodaje da neradna nedjelja ne utiče na turizam, jer su se poslenici navikli na dinamiku neradne nedjelje. Po njegovom mišljenju ispaštaju samo male kompanije koje posluju u okviru turističkih mjesta i one gube velike prihode.

“Tu bi moglo da se nađe rješenje da ukoliko vlasnik želi da radi i članovi njegove porodice, to treba da mu se omogući”, rekao je Dragićević.

Država nemoćna da održi lokalne izbore u Šavniku

Komentarišući izbore u Šavniku kazao je da su oni najbolji pokazatelj koliko je država slaba i da nema mogućnost da obezbijedi ljudima da glasaju. 

“Šalje se čovjek na Mars, a mi ne možemo da organizujemo izbore u Šavniku”, kazao je on.

Izvor, foto: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA

Table of Contents