Dom zdravlja u Sutomoru radi jednu smjenu, nema državne apoteke

Stanovnici Sutomora kažu da im veliki problem predstavlja to što Dom zdravlja u tom gradu radi samo prije podne. Kažu da je neophodno uvesti i drugu smjenu. Drugi problem na koji su ukazali je nepostojanje državne Montefarmove apoteke.

„Trebalo bi da imaju službe, ne samo ova opšta služba koja funkcioniše i da šalju laboratoriju. Znači da se otvore službe, da se ne ide za obične stvari u Bar, pa u bolnicu i tako dalje. To je jedno, a drugo apoteka isto tako treba da radi, da uzimamo ljekove, da ne idemo bar 15 km tamo“, kazao je mještanin. 

Isturena ambulanta Sutomora u sklopu Doma zdravlja Bar iz kojeg su kazali da je rad organizovan u skladu sa normama o broju pacijenata, ali i uslovljen deficitom medicinskog kadra.

„Zdravstvene usluge pruža jedan tim izabranog doktora za odrasle. U tom timu izabranog doktora za odrasle je registrovano oko 1.586 pacijenata. Na godišnjem nivou, konkretno za 2023. godinu, pruženo je oko 14.070 zdravstvenih usluga, što znači na dnevnom nivou negdje prosječno oko 43 zdravstvene usluge. Ono što želim da istaknem jeste da u ljetnjim mjesecima svake godine organizuju se dvije smjene i to je rad vikendom, zbog priliva stranih državljana, ali i zbog priliva i naših državljana, crnogorskih državljana“, kazala je v.d. direktorice Doma zdravlja Bar Bojana Vuković. 

Naglasila je da se radi jedna smjena od 7 do 15 časova. 

„Što se tiče ambulante u Sutomoru moram da istaknem da smo angažovali laborante iz Opšte bolnice Bar koji uzimaju uzorke krvi ponedjeljkom i četvrtkom od 8 časova, a takođe usluge iz oblasti fizikalne medicine i rehabilitacije obavljaju naši fizioterapeuti svakog radnog dana. Sva neka akutna stanja ili urgentna stanja opskrbljuje Hitna medicinska pomoć i Opšta bolnica Bar kao sekundarni nivo zdravstvene zaštite. Tako da mi trenutno nemamo nikakvih problema“, istakla je Vuković za „Mrežu“ na TVCG. 

Drugi problem na koji su ukazali stanovnici Sutomora je nepostojanje državne Montefarmove apoteke. Zbog čega je to tako i da li se nešto može uraditi, RTCG je pitao Montefarm.

U odgovoru koji su dobili piše da su razmatrali zahtjev i obišli prostorije nekadašnje apoteke u sklopu Doma zdravlja u Sutomoru, koje su vlasništvo firme Galenika Crna Gora, ali shodno važećoj regulativi i zakonskim uslovima koje određuje pravilnik o uslovima koje moraju da ispunjavaju apoteke u pogledu prostora, pomenuti nije odgovarao namjeni.

Foto: Screenshot RTCG

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA

Table of Contents