Docent dr Kosta Goranović dobitnik godišnje Nagrade Univerziteta Crne Gore

Docent dr Kosta Goranović dobitnik je godišnje Nagrade Univerziteta Crne Gore na osnovu predloga Vijeća Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje UCG. Za njegovu stručnost, koja se odražava i kroz konkretne naučne rezultate u protekloj godini, nagradu mu je uručio rektor UCG Vladimir Božović, na svečanoj sjednici Senata UCG, saopštili su iz Univerziteta Crne Gore.

„U 2023. godini, docent Goranović je ostvario značajna naučna dostignuća koja su ga izdvojila kao lidera u svojoj oblasti. Objavio je tri naučnoistraživačka rada u časopisima indeksiranim u renomiranim međunarodnim citatnim bazama poput SCI, SCIE, SSCI i A&HCI. Od tih radova, dva su bila objavljena u časopisima visoko rangiranim u Q4 kategoriji, dok je jedan bio u Q2 kategoriji, što svjedoči o visokom kvalitetu njegovog istraživačkog rada.

Pored toga, docent Goranović se istakao kao lider fitness programa u Centru za edukaciju Fudbalskog saveza Crne Gore. Njegovo aktivno učešće na seminaru UEFA u Cesla, Prag, pod nazivom Fitness for football, gdje je bio dio delegacije Centra za edukaciju Fudbalskog saveza Crne Gore, dodatno je potvrdilo njegovu stručnost i međunarodni ugled.

Dodatno, svojim angažovanjem u edukaciji trenera Fudbalskog saveza Crne Gore, docent Goranović je dao značajan doprinos razvoju sportske struke u zemlji. Njegove aktivnosti u podučavanju polaznika za sticanje UEF A, UEF AB i UEF A Pro licenci su naišle na visoko priznanje.

Njegov naučni rad je također primijećen i van granica Crne Gore, što potvrđuju citati njegovih radova  Google Scholar, Scopus i WOS. Jedan od njegovih objavljenih radova, pod nazivom Kinematic parameters and metabolic power in elite soccer players: A small sided a large sided games comparison , postigao je značajnu vidljivost u akademskoj zajednici.

Sve ovo čini docenta Goranovića ne samo zaslužnim za godišnju nagradu Univerziteta Crne Gore, već i istinskim liderom u oblasti sporta i fizičkog vaspitanja, čiji rad ostavlja trajni pečat kako u nacionalnim tako i u međunarodnim okvirima“, navodi se u saopštenju.

NIKŠIĆ PROGNOZA