Đurović: Ulagati u životnu sredinu kako bi potomcima omogućili bolju i sigurniju budućnost

Širom svijeta 22. april se obilježava kao Dan planete Zemlje kako bi se skrenula pažnja javnosti na odgovornost prema planeti, kao i na potrebu očuvanja prirode i smanjenja negativnog uticaja na životnu sredinu, saopštila je predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović.

„Ovogodišnja tema Dana planete Zemlje „Investirajte u našu planetu“ osmišljena je sa ciljem da ubijedi vlade, kompanije i građane u neophodnost ulaganja u životnu sredinu kako bismo našim potomcima omogućili bolju i sigurniju budućnost“, navodi se u saopštenju Đurović.

Prema njenim riječima, planeta Zemlja je naš jedini dom, a globalne prijetnje ne znaju za granice.

U tom smislu, dodaje, pandemija koronavirusa je bila velika opomena da treba spašavati planetu dok nije kasno jer je briga za njenu dobrobit, zapravo, briga za čovjeka, za zdravlje svih nas i generacija koje dolaze.

„Održivi razvoj i zaštita životne sredine su najznačajniji i najkompleksniji izazovi sa kojima se suočava čitav svijet, pa i Crna Gora. Klimatske promjene, emisije štetnih gasova, odlaganje otpada, dramatično smanjenje vode za piće, sječa šuma, očuvanje biodiverziteta i ostala važna pitanja u ovoj oblasti utiču na sve segmente društva i zahtijevaju ozbiljan pristup svih donosilaca odluka“, naglasila je Đurović.

Podsjeća da Crna Gora, Ustavom definisana kao ekološka država, mora uložiti mnogo više napora kako bi svoje postojanje temeljila na održivom razvoju i očuvanju životne sredine.

„Imajući u vidu proces evropskih integracija u kome se nalazimo već dugo, potrebno je predano raditi na preuzimanju i implementaciji zahtjevnih EU kriterijuma usmjerenih na ispunjavanje ovog cilja. Da bi naše životno okruženje bilo očuvano, neophodna je sinhronizovana aktivnost svih društvenih aktera u pravcu bržeg i ravnomjernijeg ekonomskog i društvenog razvoja koji će biti u skladu sa ekološkim principima. U tom smislu, donosioci odluka moraju biti svjesni da je poslednji čas za preuzimanje odgovornosti u borbi protiv brojnih izazova sa kojima se suočava naša planeta“, poručila je Đurović.

Dodaje da se očuvanjem životne sredine ne smijemo baviti samo jedan dan u godini, već nam briga o planeti mora biti jedan od prioriteta u svakodnevnom djelovanju.

„S tim u vezi, neophodna je kontinuirana edukacija u cilju usvajanja zdravih stilova života kako bismo stimulisali odgovorno ponašanje u odnosu na životnu sredinu. Skupština Crne Gore će nastaviti da promoviše i podržava sve aktivnosti koje imaju za cilj podizanje nivoa svijesti o očuvanju životne sredine jer naša prelijepa planeta zaslužuje da joj posvetimo punu pažnju, uvijek imajući na umu poznatu izreku: “Čuvajmo Zemlju i prirodu na njoj, jer ih nismo naslijedili od svojih djedova i očeva, nego smo ih pozajmili od svojih potomaka“, zaključuje se u saopštenju Đurović. 

Izvor: Dnevno

Foto: Skupština

NIKŠIĆ PROGNOZA