Đurović: Snaga i stabilnost jedne države mjere se i po položaju medija

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović čestitala je 3. maj, Svjetski dan slobode medija, svim novinarima i zaposlenim u medijima u Crnoj Gori.

“Na današnji dan važno je ukazati na značaj koji sloboda izražavanja, dijalog i nezavisnost medija imaju za izgradnju demokratskog društva kojem težimo. Snaga i stabilnost jedne države mjere se, između ostalog, i po položaju medija koji, pored svoje osnovne uloge informisanja i objektivnog izvještavanja javnosti, predstavljaju i korektivni mehanizam društva koji doprinosi njegovom razvoju i napretku“, navela je Đurović.

Dodaje da se, nažalost, moramo prisjetiti žrtve koju je, radeći svoj posao, prinio Duško Jovanović, čije ubistvo ni do danas nije rasvijetljeno, kao i napada na Oliveru Lakić, Tufika Softića i brojne druge novinare koji su za svoj profesionalizam i želju da pomognu crnogorskom društvu platili visoke cijene.

„Uprkos tome, nastavili su da vode bitku za slobodno, profesionalno i etičko novinarstvo, vjerujući da samo tako možemo izgraditi društvo zasnovano na slobodi i istinskoj demokratiji“, navode u saopšteju i dodaju:

„Ozbiljna institucionalna podrška je neophodna u cilju rješavanja problema novinara, fotoreportera, snimatelja i svih drugih zaposlenih u medijima, a to su, prvenstveno, niske zarade, cenzura, nizak nivo medijske pismenosti, te lažne vijesti i dezinformacije koje su sve prisutnije u medijskom prostoru. Sve to za posljedicu ima kršenje Kodeksa novinara, nedostatak profesionalizma, nepostojeću samoregulaciju i niz drugih štetnih pojava. Isto tako, i novinari su u obavezi da se u svom radu pridržavaju najviših standarda i da se trude da o svim dešavanjima izvještavaju objektivno i nepristrasno.“

Đurović poručuje da pritisci i zastrašivanja kroz koje prolaze novinari u Crnoj Gori, neadekvatni uslovi u kojima rade, a o kojima se uglavnom ćuti, ne mogu voditi poboljšanju stanja na medijskoj sceni.

„Proces evropskih integracija u kome se nalazimo već godinama zahtijeva od nas ozbiljan rad na promjeni takvog ambijenta. S obzirom da se većina relevantnih političkih subjekata zalaže za članstvo Crne Gore u EU, svaka vladajuća struktura mora se za slobodu medija zalagati istinski, a ne samo deklarativno jednom godišnje. U to ime, koristim priliku da svim zaposlenim u medijima ukažem dužno poštovanje i zahvalnost na doprinosu koji daju demokratizaciji naše zemlje“, zaključuje u saopštenju.

Izvor: Dnevno

NIKŠIĆ PROGNOZA