Đurović: Pravno nasilje na Savjetu RTCG-a, podnijećemo krivične prijave

Direktor Media centra Goran Đurović kazao je da su predsjednik i članovi Savjeta Radio-televizije Crne Gore (RTCG) koji su danas glasali za izbor Borisa Raonića za generalnog direktora Javnog servisa sproveli pravno nasilje.

„U podstrekivanju na vršenje krivičnog djela učestvovao je danas razriješeni i nezakonito izabrani generalni direktor Boris Raonić, pravna služba RTCG predvođena Željkom Mićovićem, kao i advokatica RTCG Zorica Đukanović“, saopštio je Đurović.

Kao i prilikom izbora Raonića 2021. godine, dodaje, i danas je suprotno pravosnažnoj presudi Višeg suda dio Savjeta, predvođen Veselinom Drljevićem, odlučio da „svjesno i sa umišljajem“ prekrši Zakon o RTCG-u.

Đurović podsjeća da je Viši sud 10. maja donio presudu kojom je potvrdio da je Raonić nezakonito izabran na funkciju generalnog direktora u avgustu 2021, zbog postojanja sukoba interesa, jer je u trenutku imenovanja bio član Savjeta Agencije za elektronske medje, što je Zakonom o RTCG-u zabranjeno.

„Presudom je ostavljena mogućnost Savjetu RTCG da od preostalih kandidata na konkursu iz 2021. godine izabere novog generalnog direktora ili da ponovo raspiše konkurs. U presudi Višeg suda jasno piše: ‘Pravna posljedica poništaja odluke o imenovanju je ponovni izbor između prijavljenih kandidata ili poništaj konkursa, u kom postupku tuženi (Savjet RTCG) ima priliku da ponovo razmatra preostale prijave i da odluči u skladu sa zakonom.’

„Zato su licemjerni svi pokušaji predsjednika i članova Savjeta, uključujući i bivšeg člana Bojana Baće koji je danas podnio ostavku, da se presuda Višeg suda predstavi kao neprecizna“, istakao je Đurović.

Kazao je da su Veselin Drljević, Filip Lazović, Naod Zorić, Milica Špajak i Amina Murić danas ponovo zanemarili i činjenicu da Raonić nema deset godina radnog iskustva u VII-1 nivou stručne spreme, jer je diplomirao 2018.

„I na ovo zakonsko ograničenje u vezi sa Raonićem je Media centar više puta ukazao članovima Savjeta 2021. godine uoči izbora generalnog direktora. I tada su svjesno i sa umišljajem svi akteri skorih krivičnih prijava ignorisali upozorenja. Podsjećamo, član 5 Zakona o radu u stavu 1 tačka 8 propisuje ‘8) radno iskustvo podrazumijeva vrijeme provedeno u radnom odnosu i stručnom osposobljavanju u skladu sa zakonom, u kvalifikaciji nivoa obrazovanja, odnosno u stručnoj kvalifikaciji’;

„Opet će za koji mjesec, nakon novih sudskih presuda, Veselin Drljević, predsjednik Savjeta, lakonski kostatovati da su ‘pali na zakonu’, ali od toga građani kojima je stalo do vladavine prava nemaju ništa“, dodaje Đurović.

Upitao je da li će Drljević pokrenuti pitanje povraćaja zarada nezakonito izabranog generalnog direktora Raonića. „Odgovor znamo svi, neće“, smatra on.

Najavio je da će Media centar, kako je danas i najavio, zbog svega navedenog podnijeti krivične prijave zbog neizvršenja sudske presude protiv „svih članova Savjeta koji su učestvovali u današnjem glasanju: Veselina Drljevića, Filipa Lazovića, Naoda Zorića, Milice Špajak i Amine Murić“.

„Takođe, zbog podstrekivanja na izvršenje krivičnog djela ćemo pdonijeti krivične prijave protiv Borisa Raonića, zaposlenog u pravnoj službi RTCG Željka Mićovića, kao i advokatice RTCG Zorice Đukanović“, dodao je Đurović.

Ocijenio je da se danas RTCG ponovo vratio na scenu „kao neke od afera iz najboljih dana DPS-a“. Kazao je i da ignorisanje pravosnažne presude Višeg suda pokazuje nemoć institucija. „Pojedinac koji svjesno ulazi u kršenje zakona radi ostvarenja ličnih ambicija očigledno ima svoje probleme, ali upravo slobodne i profesionalne institucije treba da zaustave takve slučajeve“, dodaje Đurović.

Za ovakvu situaciju, prema njegovim riječima, snose značajnu krivicu i lideri političkih partija koje su pobijedile na izborima 2020.

„Umjesto da prihvate inicijativu Media centra i još 40 NVO koju smo podnijeli u decembru 2020. godine svim poslaničkim klubovima u Skupštini, i promijene Zakon o RTCG kako bi se poboljšala procedura izbora članova Savjeta (ključnog upravljačkog tijela koje bira i razrješava generalnog direktora), tadašnja parlamentarna većina je odlučila da iskoristi loša zakonska rješenja i izabere politički podobne ljude za članove Savjeta. Danas se vide posljedice takve odluke Milana Kneževića (DF), Alekse Bečića (DCG) i Dritana Abazovića (URA). Zato i danas svi oni ćute i nema nikakve reakcije“, navodi Đurović.

Tadašnjoj parlamentarnoj većini ni to nije bilo dovoljno, kako je kazao, „nego je protivzakonito zaustavila preispitivanje postupka imenovanja generalnog direktora RTCG pred Upravom za inspekcijske poslove“.

„Zbog odluke tadašnjeg direktora Uprave za inspekcijske poslove Ilira Harasanija i tadašnjeg ministra ekonomskog razvoja Jakova Milatovića (kao drugostepenog organa), Media centar čeka skoro dvije godine da Upravni sud poništi njihovu odluku i omogući da Inspekcija rada preispituje odluke Savjeta RTCG“, dodaje Đurović.

Jedino „rješenje kolapsa sistema“, kako je kazao, je da se u oktobru na redovnom zasjedanju Skupštine donese novi Zakon o RTCG-u, koji je već pripremljen, i da se na osnovu zakona izvrši ponovno imenovanje članova Savjeta i menadženta koji „neće biti pod uticajem političkih partija i koji će imati makar malo integriteta“.

„Hoće li neka nova parlamentarna većina biti posvećena istinskom oslobađanju RTCG ili će ponovo trgovati sa generalnim direktorom RTCG, ostaje da se vidi“, zaključio je Đurović.

Foto: PR Centar

NIKŠIĆ PROGNOZA