Đukanović uputio telegram saučešća povodom smrti Švarcenberga

Bivši predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uputio je telegram saučešća povodom smrti Karela Švarcenberga, češkog političara i diplomate njegovoj porodici.

Prenosimo integralno:

“Poštovana porodice Švarcenberg,

Sa iskrenim žaljenjem primio sam vijest o smrti vašeg supruga i roditelja Karela Švarcenberga, jedne od naistaknutijih ličnosti novije češke istorije, kog sam veoma cijenio.

Njegov buran, ispunjen život je autentična ilustracija istorijskih događanja u rodnoj Češkoj i u Evropi tokom druge polovine dvadesetog i prvih decenija ovog vijeka.

On je dao neprocjenjiv doprinos društvenom preobražaju svoje zemlje u postsovjetskom razdoblju i njenom demokratskom uzdizanju kao nepokolebljivi borac za ljudska prava i razvoj demokratije u cijeloj Evropi. Svojom ogromnom erudicijom, iskustvom i urođenim aristokratskim manirima obogatio je i oplemenio češku i evropsku diplomatiju i politiku.

Mi u Crnoj Gori pamtićemo Karela Švarcenberga kao poznavaoca i velikog poštovaoca crnogorske istorije i tradicije, koji je snažno podržavao evropski put naše države. Ostaće zapisano da je aplikacija Crne Gore za članstvo u EU procesuirana u vrijeme predsjedavanja Češke Republike kad je on bio na čelu njene diplomatije.

Brojni susreti i razgovori tokom kojih smo izgradili odnos prijateljstva i međusobnog poštovanja ostaće u mom trajnom sjećanju.

Molim vas da primite izraze mog najdubljeg saučešća.”

Foto: Arhiva

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA