„Đukanović da potpiše zakon i odblokira Alimentacioni fond“

Usvojene izmjene Zakona o privremenom izdržavanju djece, koje bi dovele do ponovne aktivacije Alimentacionog fonda mogle bi stupiti na snagu tek početkom juna, potpisom novoizabranog predsjednika Jakova Milatovića, budući da odlazeći predsjednik Milo Đukanović neće da potpiše zakone donešene u Skupštini koja je raspuštena. To je u emisiji „Naglas“ na TVCG saopštila potpredsjenica Skupštine Crne Gore i kopredsjednica Ženskog kluba Branka Bošnjak.

„Želim da informišem javnost da Milo Đukanović neće da potpisuje zakone koji smo donijeli kao Skupština, pa čak ni sa prvog zasijedanja na Cetinju kad nije bila raspuštena. Ja apelujem na odlazećeg predsjednika da povede računa o ovom zakonu, ali i onom koji se tiče gimnazijalaca i njihove mature, i da ta djeca i omladina ne ispaštaju zbog njegovog inata“, kazala je Bošnjak.

Ona je podsjetila da zakon mora potpisati predsjednik države, a da stupa na snagu objavom u Službenom listu.

„Ako Đukanović to ne odradi, onda bimo morali da čekamo sledećeg, i u tom slučaju Alimentacioni fond startovaće tek početkom juna“, saopštila je Bošnjak.

Bošnjak je, kao predstavnica Ženskog kluba, saopštila da je ponosna na rad Ženskog kluba koji je zajednički predložio ovaj zakon, jer je bilo važno da zakon uđe u pravni promet.

„Svi smo zajednički došli do svih rješenja koji su dati u zakonu. Međutim, očekivali smo određena dopunska rješenja i amandmane i to se ispostavilo, ali ja sam bila iznenađena obustavom isplata“, kazala je Bošnjak i rekla da je cilj bio da budu na strani onih koji najviše ispaštaju – a to su djeca.

„Mislim da će nove odredbe koje su usvojene doprinijeti da sve bude mnogo jasnije“, saopštila je Bošnjak.

Dodala je i da se postojeće zakonsko rješenje može mijenjati, ali da je sada važno da Alimentacioni fond bude funkcionalan.

Načelnik Alimentacionog fonda Milovan Vujović podsjetio je da je privremeno iplaćivanje iz Alimentacionog fonda funkcionisalo dok zaštitnik imovinsko – pravnih odnosa nije naložio obustavu zbog retroaktivne primjene.

„Inicirane su izmjene Zakona o privremenom izdržavanju. Problem je bio što je član 8 ostavljao prostor za različita tumačenja od kada se moglo priznati isplaćivanje“, kazao je Vujović i podsjetio da je predlog Zakona usvojen 19. aprila.

Izvršna direktorica Centra za ženska prava Maja Raičević kazala je da su veoma nezadovoljni odnosom države prema djeci.

„Svako treće dijete je siromašno. Ovo je jedan od načina da se ublaži ova situacija, i mi o ovome govorimo decenijama. Riječ je ekonomskog nasilja nad ženama. Zabrinjava nesposobnost države da primijeni Zakon. Neshvatljivo je da je ovo tema koju potencira NVO sektor. Ovo je obaveza države“, poručila je Raičević.

Advokatica Maja Živković komentarišući novonastalu situaciju kazala je da joj nijesu jasni razlozi za obustavu isplata iz Alimentacionog fonda.

„Ako je nekome rješenje donijeto, onda se mora ispoštovati. Ako je nekom moguće priznati pravo od prvog neisplaćenog davanja, onda samim tim u ovo ulazi i ovih 12 mjeseci. A činjenica da se član 8 mijenja govori da se prepoznalo da tu može bito problem“, kazala je Živković.

Izvor, foto: RTCG

1 komentar
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare

Kako ste svoje plate uspjeli da na precas HITNO podignete? Da li je Vasa plata Branka Bosnjak bitnija od plata djece Crne Gore?! Vi Branka mnogo pricate a od cijele price ste uspjeli samo svoje interese da zastitite nikako nas samohranih roditelja i prioriteta djece i djecijih prava! Ovo Vam je misljenje mnogih samohranih roditelja sa kojima sam u kontaktu i cisto da znate necemo Vam ovo zaboraviti, spremamo i mi samohrani roditelji sa nasom djecu bojkotovanje javno svih Vas prevaranata koji se igrate sa najbitnijem segmentu PRAVO DJETETA! Ali o tom po tom! Podrska jedino za Maju Raicevic gospodju koja se iskonski bori za prava i interese djeteta. Svi Vi ostali SRAM DA VAS BUDE!
Govorim ne samo u svoje ime vec i u ime jednog VELIKOG BROJA samohranih roditelja koji odrzavamo kontakt bas zbog borbe protiv Vas kojima Vam nasa djeca NISU BITNA!

S postovanjem
Nevenka Dabovic

NIKŠIĆ PROGNOZA