Đaci iz Podgorice voziće se besplatno

Red i gužva, ali i zadovoljna lica roditelja i djece – tako je juče prije podne bilo ispred zgrade Glavnog grada gdje se osnovci i srednjoškolci mogu prijaviti za besplatan gradski prevoz na teritoriji Podgorice.

Besplatan prevoz za đake u gradskom i prigradskom saobraćaju autobusima Glavnog grada i privatnih prevoznika tokom cijele školske godine predviđen je odlukom koju je na predlog opozicionog DPS-a usvojila Skupština, prenosi RTCG.

U lokalnoj upravi za sada nemaju procjenu koliko će đaka koristiti ovo pravo, niti koliko će novca bitipotrebno da se izdvoji iz gradske kase.

Kako je kazala gradonačelnica Podgorice Olivera Injac, za prijavu vlada veliko interesovanje i do juče su imali 900 prijavljenih.

„Malo je neobično kada ne znamo koliko će biti taj finansijski uticaj biti na budžet grada, ali naš je stav da moramo stvarati uslove da ova odluka bude što duže na snazi. Mi ćemo se truditi da ona bude održiva. Sproveli smo u međuvremenu mnogo aktivnosti u naracionalizaciji troškova koji su postojali kada je u pitanju administracija Glavnog grada“, dodala je ona. 

Besplatnu kartu za prevoz osim đaka u septembru će imati i ostali građani Podgorice.

„Blagovremeno će biti obavijšteni kada će početi da se realizuje ta odluka, nije to ovaj termin kada se realizuje za učenike 4. septembra, nego će to biti povezano sa evropskom sedmicom mobilnosti“, kazala je Injac. 

Na taj način, kako vjeruju u lokalnoj upravi, građani će biti podstaknuti da mijenjaju navike i više koriste usluge gradskog prevoza što će doprinijeti i smanjenju gužvi na ulicama Podgorice.

Foto: Screenshot TVCG

NIKŠIĆ PROGNOZA