Direktorima menadžmenta Pošte džip od 31.000 eura, za radnike nema povećanja plata

Od povećanja zarada za zaposlene u Pošti, prije svega za poštare, zasad neće biti ništa. Iz tog državnog preduzeća za „Dan“ su kazali da odluka o povećanju zarada zavisi od poslovnih rezultata društva, budući da se finansiraju isključivo iz sopstvenih prihoda. Sa druge strane, za službene potrebe Pošte nedavno je nabavljeno vozilo „opel mokka“, koje je plaćeno 30.965 eura, a koje, prema informacijama „Dana“, koriste direktori. Njegova nabavka, očigledno, nije zavisila od poslovnih rezultata Pošte, čiji izvještaj o radu za 2021. godinu Vlada još nije usvojila. Iz istog razloga, još nema finansijskih iskaza društva za 2022. godinu, pa javnost još nema informaciju o poslovanju Pošte u prošloj godini.

Prema našim informacijama, poštari su nedavno tražili povećanje plata za 20 odsto, a za to bi, prema našim nezvaničnim informacijama, na mjesečnom nivou trebalo oko 35 hiljada eura. Dakle, novac izdvojen za kupovinu jednog službenog vozila mogao bi da namiri povećanje zarada za poštare, koji po prvi put imaju manju platu od prosjeka u državi.

– Što se tiče povećanja zarada, o tome se sa zaposlenima razgovaralo, dok u tim razgovorima nije bilo riječi o procentu povećanja zarada, a svakako odluka o tome zavisi od poslovnih rezultata društva, budući da se društvo finansira isključivo iz sopstvenih prihoda, što je zaposlenima poznato i zbog čega pokazuju razumijevanje i iskrenu želju da društvo posluje stabilno. Odbor direktora i izvršni direktor apsolutno su svjesni društvenog ambijenta i imaju nesporno razumijevanje za potrebe zaposlenih i ukoliko poslovni rezultati budu dozvoljavali, sa reprezentativnim sindikatom i predstavnicima zaposlenih razgovaraćemo u tom pravcu, nadamo se na zadovoljstvo svih – kazali su „Danu“ iz Pošte.

I dok radnici čekaju povećanje plate, za potrebe direktora nabavljaju se najnovija vozila, iako imaju i više nego pristojan vozni park, u kojem su „Fordov“ džip „kuga“, dvije „škode oktavije“… Pošta je nedavno kupila vozilo „opel mokka“, koje je plaćeno 30.965 eura. U pitanju je električno vozilo. Pošta, kako su nam kazali, posjeduje 78 automobila putničkog i teretnog programa i 225 mopeda.

– Pošta Crne Gore je tokom 2022. godine sprovela postupak nabavke pet električnih dostavnih vozila kroz međunarodni projekat QSF fonda Svjetskog poštanskog saveza. Nabavka je sprovedena po posebnim pravilima ove međunarodne organizacije, a u skladu sa zaključenim ugovorom, isporučena su četiri električna dostavna vozila, plaćena iz sredstava koja su pripadala Pošti Crne Gore, kao članici QSF fonda, ukupne vrijednosti 122.449 eura. Isporuka još jednog vozila očekuje se u narednom periodu, prema rokovima isporuke predviđenim ugovorom, nakon čega će biti izvršeno plaćanje za još jedno vozilo. Takođe, tokom 2022. godine, u skladu sa Planom javnih nabavki za 2022. godinu, sproveden je postupak za nabavku tri električna putnička vozila i zaključen je ugovor o nabavci tri vozila, koji je javno dostupan na elektronskom sistemu javnih nabavki. U skladu sa zaključenim ugovorom, do sada je isporučeno jedno putničko električno vozilo vrijednosti 30.965 eura, dok se isporuka preostala dva vozila očekuje u narednom periodu prema rokovima isporuke predviđenim ugovorom, nakon čega će biti izvršeno plaćanje za još dva vozila. Na osnovu potpisanog memoranduma i ugovora sa Fondom za zaštitu životne sredine, Pošta Crne Gore je za dva električna vozila, na osnovu javnog poziva, dobila i subvencije Eko fonda u iznosu od 10.000 eura – naveli su iz Pošte.

Kako su dodali, u ovoj godini još nisu sprovedeni postupci nabavke službenih vozila koji su predviđeni planom javnih nabavki.

– Putničko vozilo registarskih oznaka PG CGN14 je automobil marke „opel mokka“ i nabavljeno je u postupku javne nabavke o kojem smo prethodno govorili, a riječ je o električnom vozilu B segmenta, čija je nabavna vrijednost 30.965 eura. Nabavljeno je za službene potrebe Pošte Crne Gore – saopštili su iz državnog preduzeća.

U skladu sa Pravilnikom o korišćenju službenih motornih vozila Pošte Crne Gore, kako su objasnili, pravo na korišćenje službenog putničkog vozila na stalnu upotrebu ostvaruju samo predsjednik odbora direktora Igor Bulatović i izvršni direktor Pošte Dragan Tufegdžić.

– Članovi menadžmenta Pošte Crne Gore i ostali zaposleni koriste službena vozila prema potrebama u cilju obavljanja poslova iz djelatnosti Društva, a u skladu sa naprijed navedenim pravilnikom – navode iz Pošte.

Trude se da obezbijede bolje uslove rada

Što se tiče zarada, iz Pošte ističu da je težnja organa upravljanja i cjelokupnog menadžmenta da se zaposlenima obezbijede što bolji uslovi rada.

– To najbolje potvrđuju aktivnosti koje se odnose na nabavku 180 novih mopeda za poštare, nabavljenih tokom 2022. godine. Pored toga, u planu javnih nabavki za 2023. godinu predviđena je nabavka novih uniformi za zaposlene, i taj postupak će ubrzo biti sproveden, a predviđena je i nabavka novog mobilijara, koji u pojedinim objektima nije obnavljan decenijama. Planom javnih nabavki za 2023. godinu predviđeno je renoviranje određenih objekata koji su u prethodnom periodu zapušteni. Dakle, ulažemo maksimalan trud da uslove rada poboljšamo, ali i da status Pošte Crne Gore bude na onom nivou na kojem ona to i zaslužuje, a vjerujemo da ćemo zajedničkim zalaganjem organa upravljanja Društva, menadžmenta i zaposlenih to i uspjeti – istakli su iz Pošte.

NIKŠIĆ PROGNOZA