Deripaska u minusu 9,5 miliona eura

Podgorička kompanija “Overseas assets management”, koja gazduje rezidencijalnim kompleksom vila na rtu Platamuni, prošle godine poslovala je sa gubitkom od 1,9 miliona eura. To pokazuje finansijski iskaz koji je predat Upravi prihoda i carina, a u koji su “Vijesti” imale uvid. Kompanija koju povezuju sa ruskim milijarderom Olegom Deripaskom nagomilala je ukupni gubitak od 9,5 miliona eura.

Deripaska je aluminijumski magnat, osnivač kompanije United Co, Rusal International PJSC, najvećeg svjetskog proizvođača aluminijuma izvan Kine. On se od 2018. nalazi pod američkim, a od prošle godine i evropskim sankcijama. Imovina kompanija je procijenjena na 26,8 miliona eura i za nekih 800 hiljada manja je nego 2021. Dugoročne obaveze kompanije su 35 miliona eura. Neto prihod firme prošle godine bio je 1,2 miliona eura, dok su troškovi poslovanja bili 2,9 miliona eura.

Kompanija je i 2021. završila u minusu od 605 hiljada eura. Najbolja poslovna godina bila je 2020. kada je Deripaskina kompanija ostvarila pozitivan rezultat od 1,6 miliona eura. Firma je 2019. imala pozitivan rezultat od 337 hiljadaeura, ali je 2018. ostvaren minus od milion i po eura, 2017. minus je bio 1,7 miliona eura, a godinu prije toga 1,3 miliona eura. Imovina Deripaskine firme – zemljišni kompleks od 50 hiljada kvadrata sa luksuznim vilama je pod hipotekom na iznos od 39 miliona dolara.

”Hipoteka I reda u iznosu od 39.251.208 dolara kao iznos zakonske zatezne kamate obračunate od datuma dospjelosti potraživanja do dana isplate maksimalni iznos glavnice zajma 50.000.000 eura hipotekarnog povjerioca ‘Advente management corp’”, piše u listu nepokretnosti u koji su “Vijesti” imale uvid.

”Advente management corp” je, kako piše u Centralnom registru privrednih subjekata, osnivač kompanije “Overseas assets management”.

Ljetnjikovac objedinjujecentralne, mermerom obložene, dvije spojene palate koje se prostiru na 1.600 kvadrata izgrađenog prostora, dok ostalih devet manjih turističkih vila imaju od 100 do 300 kvadrata. ”Overseas assets management” je od kotorske Opštine 2010. dobila građevinsku dozvolu za gradnju turističkih kapaciteta, da bi godinu kasnije bila izdata i dozvola za prateće sadržaje.

Turistički kompleks opasan je pet metara visokim kamenim zidom, kome je prilaz strogo zabranjen i ima privatno obezbjeđenje. Do lijepog parčeta obale Deripaska je došao tako što je njegova firma na tenderu koji je raspisao Fond za reformu sistema odbrane Srbije i Crne Gore za dva i po hektara zemlje platio 627.000 eura, ili svega 18 eura po kvadratu zemlje na samoj pjeni od mora.

Ubrzo nakon toga je od Morskog dobra dokupio još hektar. Nekadašnji gazda podgoričkog Kombinata aluminijuma, osim ljetnjikovca, kako se ranije objavljivalo, planirao je izgradnju cijelog turističko-apartmanskog kompleksa, na gotovo pola miliona kvadrata preko druge firme “K.P.M. limited”, koju su mediji povezavali takođe sa ruskim oligarhom.

Firma je kupila zemlju u zeleđu plaža Trsteno i Ploče sve do Platamuna od kotorske Opštine. Te dvije kompanije, koje navodno kontroliše Deripaska, vlasnice su velikog zemljišnog kompleksa, dijela obale od čak 550 hiljada kvadrata.

izvor,foto:Vijesti

NIKŠIĆ PROGNOZA