Delić: Nalazimo se u blokadi

Rod ovogodišnje berbe malina nećemo imati gdje da skladištimo jer cijena od prethodnog roda nije isplaćena i nalazimo se u jednoj vrsti blokade, kazao je u emisiji „Mreža“ na TVCG predsjednik udruženja „Malina Polimlja“ Andrija Delić.

„Berba 2023. godine otprilike počinje za nekih između 20 i mjesec dana. Nove maline su na redu za skladištenje, zato i imamo veliki problem koji nas čeka. Nemamo gdje ovogodišnji rod, cijena od prethodnog roda nije isplaćena, jednostavno smo u jednoj vrsti blokade“, kazao je Delić.

Istakao je da su malinari obrađivali svoje malinjake sve do blokada koje su bile na Ribarevinama.

„Tu su tada stali da vide šta će se dešavati . Međutim, kako je vrijeme odmicalo, i kada su vidjeli da je pomoć od Vlade Crne Gore sve manje izvjesna polako su odustajali od radova na malinjaku, da smo došli do te situacije da se malinjaci polako sad gase, smanjuju…“, kazao je Delić.

Naveo je da u ovom momentu otprilike ima desetak hektara u Bijelom Polju koje je već ugašeno.

„Na protestima mi smo imali samo jedan uslov da nas ministar Joković primi na razgovor zajedno sa premijerom Dritanom Abazovićem. Posle tih protesta oni su nas primili na razgovor, osnosno ministar Joković a premijer nije bio na sastanku zbog neodložnih obaveza. Tu smo iznijeli problem koji mi imamlo, iznijelki smo ono kako jeste. Tada je ministar Joković kazao da će razgovarati sa ministrom finansija te da će problem iznijeti na sjednici Vlade“, kazao je Delić.

Istakao je da problem Joković jeste iznio na sjednici Vlade, ali da, kako kaže Delić, osim iznošenja tog problema ništa se nije dešavalo.

Iz Ministarstva poljoprivrede u pisanom odgovoru TVCG kazali su da „su uložili napore ljudske i diplomatske da obezbijede tržište u Evropskoj uniji ali da tamo nije bilo interesovanja i da našim proizvođačima i hladnjačarima nedostaju EU brojevi“.

Delić je naveo da da bi se dobio EU broj mora se imati određena količina malina za izvoz.

„Ta količina je otprilike 3.000 tona. Sada posle ajde da kažem 20 ili 30 godina razvoja malinarstva na sjeveru Crne Gore mislim da je poražavajuće da ta grana ne može da dobije ovaj broj zbog količina. Mi proizvodimo otprilike između, sve zavisi od godine, između 500 i 700 tona maline. Prošle godine je bio katastrofalan rod od nekih 300 tona i jednostavno nepostojanje tog izvoznog broja ja vidim krivca jedino u nepostojanju strategije razvoja ove grane u poslednjih 30 godina, od nastanka do današnjeg dana“, kazao je Delić.

Istakao je da je devizni priliv državi od izvoza malina svake godine 2,5 miliona eura.

Izvor, foto: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA