Datum eksternog testiranja biće poznat u ponedjeljak: Očekuje se da veliki broj đaka padne na ispitu

Datum održavanja esternog polumaturskog ispita iz matematike, koji je odložen u svim školama u Crnoj Gori, uz obrazloženje da je došlo do nepoštovanja procedura i mjera koje se tiču očuvanja tajnosti testova, biće poznat u ponedjeljak, 24. aprila. Naši sagovornici iz prosvjetnih institucija nadaju se da bi polaganje moglo biti organizovano naredne sedmice.

Iz Ministarstva prosvjete su u četvrtak saopštili da je o svemu obaviještena policija, od koje očekuju brzu istragu u vezi sa eksternim ispitom.

Naši sagovornici iz prosvjetnih institucija sumnjaju da su testovi iz škola došli do učenika. U nezvaničnom razgovoru nam je rečeno da se radilo o viber grupama učenika iz centralne regije, Podgorice i Cetinja, i iz Berana, koji su prije testiranja na ovaj način dijelili snimljene testove.

– Očekujemo da na predstojećem ispitu veliki broj učenika ne položi matematiku. Takođe, porazno je što smo ove godine kontrolu procedura uoči eksternog testiranja podigli na najviši nivo, ali to očigledno nije bilo dovoljno – ističu naši sagovornici.

Iz Prosvjetne zajednice Crne Gore, koja traži ostavke u Ministarstvu prosvjete i Ispitnom Centru Crne Gore, saopštili su da je bolje što su sada odložili polaganje testova nego da su nastavili kao da se ništa nije desilo, što je bila praksa prethodnih godina.

Predsjednica Prosvjetne zajednice Olivera Leković smatra da su zadaci ili procurili iz Ispitnog centra ili ih je dao neko od ljudi koje su honorarno angažovali i koji su bili zaduženi za testove u školama.

– Kako god, Ispitni centar i škole od kojih je krenula pronevjera zadataka moraju napokon da odgovaraju kako bi se stalo na kraj obesmišljavanju polumaturskih i maturskih ispita i dobijanju nezasluženih ocjena, a time i upisivanju srednjih škola i fakulteta za koje učenici nemaju dovoljno znanja. Ovo je nacionalna sramota – kazala je Leković.

U mejlu koji je Ispitni centar poslao direktorima osnovnih škola u četvrtak navodi se da je došlo do nepoštovanja procedura i mjera koje se moraju ispoštovati radi očuvanja tajnosti testova, te da je iz tog razloga testiranje odloženo.

– O drugom terminu održavanja provjere znanja iz matematike bićete naknadno obaviješteni – navodi se u mejlu.

Iz Ministarstva prosvjete su najavili da će u saradnji sa Ispitnim centrom stvoriti formalnopravne pretpostavke da se eksterna provjera znanja iz matematike na kraju trećeg ciklusa osnovne škole obavi u terminu koji će biti prihvatljiv za sve osnovne škole, što podrazumijeva i izmjenu Školskog kalendara.

Prema pravilima, svi polumaturanti u istom terminu počinju i završavaju isti test. U utorak i srijedu polumaturanti su polagali ispit iz engleskog jezika.

Predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović apelovao je na Ispitni centar, policiju i tužilaštvo da istraže slučaj i najstrože kazne one koji su polumaturantima dostavili testove prije eksternog testiranja iz matematike.

– Ne može postojati veći propust u obrazovnom sistemu od ovoga što se dogodilo. Očekujem strogu kaznu, da bude nauk budućim generacijama – poručio je Božović.

U Centru za građansko obrazovanje (CGO) zabrinuti su zbog činjenice da nakon decenije sprovođenja procedura eksternog testiranja učenika za polaganje eksterne polumature, koja je uslov za upis u srednju školu, danas imamo situaciju da su nam testovi procurili neposredno prije čina polaganja. Oni smatraju da je potrebno vratiti prijemni ispit za upis u srednje škole.

Bez telefona u učionici

U pravilniku Ispitnog centra piše da prije početka provjere znanja član komisije, odnosno test administrator daje odgovarajuća uputstva učenicima koja se odnose na način rada i ponašanja, saopštava da je učenik dužan da zadatak radi samostalno, upućuje na način izrade zadatka i upotrebu dozvoljenih pomagala u skladu sa ispitnim katalogom. Unošenje mobilnih telefona i drugih elektronskih uređaja u prostoriju u kojoj se vrši provjera znanja nije dozvoljeno, osim učenicima sa posebnim obrazovnim potrebama. Predviđeno je da u jednoj učionici budu dva administratora.

Izvor, foto: Dan

NIKŠIĆ PROGNOZA