Danas je Aranđelovdan

Veliki pravoslavni praznik posvećen Svetom arhangelu Mihailu (Aranđelovdan) slavi se danas, 21. novembra.

U crkvenom kalendaru obilježen je crvenim slovom.

Sveti arhangel Mihailo smatra se zaštitnikom Saborne crkve kao prvi od sedam arhanđela koji su pobijedili nad Luciferom i Satanom.

Simbol je borbe protiv zla, i na ikonama i freskama prikazan je kao nebeski ratnik u vojničkoj opremi, sa mačem, kopljem i zlim duhom koji, okovan lancima, leži pod njegovim nogama.

Njegov kult nastao je u trećem vijeku i razvio se najprije u Frigiji. Kao praznik, Aranđelovdan je ustanovljen vijek kasnije, u vrijeme Silvestera Prvog Rimskog i Patrijarha Aleksandra Aleksandrijskog.

Po broju ljudi koji ga u našem narodu slavi kao krsnu slavu, nalazi se na drugom mjestu. Molitvenik je pred Bogom za sve svečare i borac za njihov napredak.

U mitovima, Arhangel Mihailo se uvek javljao na svim mjestima gdje se javljala i Bogorodica, tako da je vremenom prihvaćeno da predstavlja nebesku zaštitu i silu na zemlji. Narodno vjerovanje pripisuje mu da često obilazi bolesnike.

Ovaj praznik slavi se u jesen zahvaljujući narodnom vjerovanju da je Arhangelu Mihailu dodijeljeno jesenje i zimsko vrijeme i sve teškoće koje idu sa njim kada su sveci dijelili uloge.

foto:SPC/screenshot

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA