„Damping uništava  domaće farmere i mljekare“

Predstavnici Udruženja mljekara, stočara i poljoprivrednika Crne Gore obratili su se Vladi  sa pitanjem da li će Ministarstvo ekonomskog razvoja podržati mjere za opstanak domaćih farmera i mljekara. U dopisu navode da je na inicijativu ministra poljoprivrede Vladimira Jokovića zakazan sastanak sa ministrom ekonomskog razvoja Nikom Đeljošajem. Na sastanku bi se donijela odluka, navode, o količinskom ograničenju uvoza jogurta, ali i promijenio zakonski okvir sa ciljem sprečavanja prodaje po damping cijenama.

Kako navode, zahvaljujući povećanju otkupne cijene mlijeka, povećanju premija po litru mlijeka, po grlu i hektaru, subvencioniranjem kupovine steonih junica, otkup mlijeka u ovoj godini je porastao preko 10%.

„Domaći farmeri vjeruju, da će aktuelni ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj, uvažajući njegovu srčanost, mudrost, ali i činjenicu da potiče iz poljoprivrednog područja, u potpunosti prihvatiti predlog farmera i mljekara sa ciljem supstitucije uvoza domaćom proizvodnjom, jačanja domaćeg farmera i mliječnog stočarstva u Crnoj Gori. Supstitucijom uvoza domaćom proizvodnjom novac ostąje u državi, a finansijski benefiti za državu i cijelo društvo su višestruki. Mljekari procjenjuju da afirmativan stav ministara iz nove vlade prema domaćem mljekarstvu u stvari predstavlja znak podrške svim poljoprivrednim proizvodjačima u Crnoj Gori, koji ovom prilikom izražavaju zadovoljstvo i zahvalnost”, navode u dopisu koji su potpisali u ime Udruženja mljekara Crne Gore Tadija Šljukić, Vlado Lakić iz Udruženja stočara Danilovgrada i Boško Miličić iz Poljoprivrednog klastera Crne Gore.

U dopisu, koji je dostavljen Portalu RTNK ističu da  domaća industrija mlijeka poslednju deceniju ide silaznom putanjom.

“Osnovni razlog za ovo je nedovoljna zainteresovanost države za sektor mliječnog govedarstva i nedovoljna budžetska podrška, prekomjerni uvoz mliječnih proizvoda od strane multinacionalnih kompanija (samo je uvoz jogurta za 15 godina porastao 2,3 puta), prodaja uvoznih proizvoda po damping cijenama. Ruralni dio Crne Gore je prilično brdovit, tako da domaće mliječno govedarstvo ne može biti dovoljno konkurentno sa istim u ravničarskim krajevima u regionu i šire. Mnogo lošiji prirodni uslovi u Crnoj Gori trebali bi biti kompenzirani većom budžetskom podrškom poljoprivredi u odnosu na države koje imaju daleko bolje prirodne uslove za razvoj poljoprivrede”, ističu.

Nažalost, navode predstavnici Udruženja, situacija je obrnuta, pa je, na primjer, procentualno učešće poljoprivrede u zajedničkom budžeta EU  20 (dvadeset) puta veće od procentualnog učešća agrobudžeta u budžetu Crne Gore.

“Pored prethodnog uvoz mliječnih proizvoda je nekontrolisan i prekomjeran, a često su i cijene uvezenih mliječnih proizvoda na domaćem tržištu niže od cijena istih proizvoda u zemljama proizvodnje. Inostrani konsultat koji je dobar poznavalac poljoprivrednik prilika u EU, informišući ga o situaciji u našoj poljoprivredi i tržišnim okolnostima, izgovorio je sledeću misao „Mjekari u Crnoj Gori su junaci, kada uspijevaju da prežive u ovakvim tržišnim okolnostima“. Čini se da razumijevanje problema i preduzimanje aktivnosti u pogledu agrobudžeta u poslednje dvije godine, obećanja i očekivanja od agrobudžeta u narednoj godini, su nagovještaj boljih dana za mlječno govedarstvo i uopšte domaći sektor mlijeka”, smatraju u crnogorskim udruženjima mljekara, stočara i poljoprivrednika.

foto:ilustracija/envato

NIKŠIĆ PROGNOZA