„Da svaka škola ima policajca, djeca bi bila sigurnija“

Da bi djeca bila sigurnija svaka škola treba da ima svog policajca, kazala je u emisiji „Mreža“ na TVCG pedagoškinja Marija Draganić Vulanović. To je navela komentarišući višestruko ubisto koje se juče dogodilo u Beogradu za koje je osumnjičen maloljetni K.K. Istakla je da nasiljem treba da se bavimo svi, a ne samo pedagozi i psiholozi.

„Ovo što se desilo u Srbiji je preteška stvar kako za region tako i za cijeli svijet. Mi možemo da pričamo o različitim uzrocima i oni su brojni. Porodicu kao osnovnu ćeliju društva ne možemo samo kriviti jer je porodica produkt društva i medija i svega što se oko nas dešava i brojni su okidači“, kazala je Draganić Vulanović. 

Istakla je da je jedan od glavnih uzroka koji dovode do ove situacije zapravo da je da onaj koji počini zločin bio žrtva nasilja. 

Navela je da je komunikacija glavna vještina koju treba da učimo dijete od malih nogu, te da dijete treba da bude sigurno da ispriča roditeljima šta mu se događa i šta on radi. 

„Ako se neko odluči da bude roditelj mora biti odgovoran i slušati svoje dijete“, kazala je Draganić Vulanović. 

Istakla je da o situacijama kao što je ova koja se juče dogodila u Srbiji u kojoj je maloljetnik uhapšen jer je ubio nekoliko osoba, treba razgovarati. 

„O ovakvim situacijama treba pričati, ali ovo su situacije o kojima djeca trebaju da čuju“, kazala je Draganić Vulanović.

Navela je da smatra da bi svaka škola trebala da ima svog policajca. 

„Prosvjetni radnici ali ni ljudi koji su zaposleni u školi ne mogu da učenike pretresaju da vide šta oni donose u školu. Moje mišljenje je da školski policajac trebalo da postoji u školi. Djeca bi bila sigurnija i ona djeca koja su sklona nasilnom ponašanju bi se suzdržavala“, navela je Draganić Vulanović.

Istakla je da je protiv toga da se u kući drži oružje. 

„Ja sam protiv toga da se u kući drži bilo kakvo oružje, a posebno djeca ne trebaju da imaju dodira sa tim“, kazala je Draganić Vulanović i dodala da se roditelji moraju svojoj djeci posvetiti. 

Navela je da djecu treba uključiti da budu vršnjački edukatori. 

„U školama kao prevencija bi bilo dobro da se organizuju za roditelje i učenike radionice za prevenciju nasilja i slično. Djecu treba uključiti da budu vršnjački edukatori“, navela je Draganić Vulanović.

Istakla je da bi voljela da svi damo svoj doprinos. 

„Voljela bih da se svi uozbiljimo i svi damo svoj doprinos, da i roditelji i nastavnici i cjelokupan sistem daju doprinos i budu ozbiljni“, kazala je Draganić Vulanović.

Istakla je da smatra da pored pedagoga i psihologa svi trebaju da se bave nasiljem. 

„Zaista bih rekla da su moje kolege pedadozi i psiholozi su nekada nepravedno napadnuti da su samo oni te osobe koje treba da se bave nasiljem. Ne, svi treba da se bavimo nasiljem“, zaključila je Draganić Vulanović. 

Izvor, foto: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA