„Da se u Petrovcu podigne spomenik postradalima sa broda Zenta“

NVO „Grupa građana BU2“ podržala je inicijativu ambasadora Mađarske u Crnoj Gori Jožefa Neđešija koju je predao čelnicima vlasti Opštine Budva kojom želi da se na petrovačkom šetalištu podigne spomenik u čast žrtava i preživjelih sa ratnog broda Zenta, koji je potonuo na početku Prvog svjetskog rata, služeći ispod zastave Austrougarske, kao i u čast lokalnog stanovništva koje je pomoglo posadi da izade na obalu. 

Kako se navodi u saopštenju, ratni brod „Zenta“ ne igra važnu ulogu samo u Prvom svjetskom ratu i crnogorskoj istoriji, već simbolizuje zajedničke istorijske tradicije Mađarske i Crne Gore i prijateljske odnose naše dvije zemlje.

„Zenta“ je potonula u borbi sa flotom Antante, u blizini petrovačke obale, 16. avgusta 1914. godine.

Kako se navodi u dopisu NVO „Grupa građana BU2“, „ignorišući ratna prava na moru, ratni brodovi Antante nisu učestvovali u spašavanju preživjelih, pa je značajan broj mornara pripadnika naroda Austrougarske monarhije, uključujući i mnoge mađarske žrtve, stradao“.

– Preživjeli su pokušali da doplivaju do obale. Vidjevši to lokalni ribari, krenuli su u spašavanje, da ih bezbjedno odvedu na kopno i podržali su ih u svemu dok nisu pali u zarobljeništvo. Prvi preživjeli su izašli na obalu malog ostrva Sv. Nedelje, koje se nalazi u blizini petrovačke obale, gdje je u znak njihove zahvalnosti 1923. godine obnovljena kapela i crkvi je poklonjena sveta slika u znak sjećanja na dan kada su se spasili, koji se i danas može pogledati – navlodi se u saopštenju ove NVO.

Razvio se blizak odnos između preživjelih mješovitih nacionalnosti i lokalnog stanovništva. Posle Prvog svjetskog rata bilo je onih koji su obišli mjesto njihovog spasa na kopnu i crkvu Sv. Nedelje, a bilo je i onih koji su se kasnije nastanili u Petrovcu.

Oni predlažu da bi „spomenik koji prikazuje siluetu ratnog broda savršeno simbolizovao njihovo sjećanje, blizak odnos i prijateljstvo preživjelih i lokalnog stanovništva“. Mjesto sjećanja bi sa ovim poglavljem naše zajedničke istorije, koje seže skoro 110 godina unazad, upoznalo današnje stanovnike Crne Gore, ali i strane turiste koji posjećuju Petrovac.

Ploča na četiri jezika (lokalni, engleski, njemački, mađarski) koja bi se postavila pored spomenika, kao i pametni kamen sa više informacija, pružili bi im adekvatne informacije, navodi se u saopštenju.

– Smatramo da bi postavljanje spomenika stvorilo odličnu priliku za produbljivanje mađarsko—crnogorskih odnosa i jačanje prijateljstva između dvije prijateljske zemlje. S obzirom da bi ovaj spomenik bio prvo spomen-mjesto u Crnoj Gori, djelimično vezano za Mađare, po našem mišljenju, u budućnosti bi služilo kao pogodna lokacija za organizovanje i održavanje godišnjih i povremenih bilateralnih vojnih i kulturnih događaja – zaključuje se u saopštenju NVO „Grupa građana BU2“.

Foto: NVO Grupa građana BU2

NIKŠIĆ PROGNOZA