Ćulafić održao sastanke sa crnogorskom manjinom u Skadru uoči popisa u Albaniji

Predstavnik Crnogorske nacionalne manjine u Vladi Albanije Marinko Ćulafić saopštio je večeras da se od 18. septembra do 30. oktobra u Albaniji se održava popis stanovništva, inače poznat kao Popis.

Ćulafić je u pratnji predsjednika crnogorskog udruženja “Montenegro” Bane Seknić i potpredsjednica Nersada Mandić održali  intenzivne sastanke sa crnogorcima Skadra.

“Pored susreta sa crnogorskim porodicama koje žive u gradu Skadru, išli su i bliski se upoznali sa Crnogorcima koji žive u selima Novi Štoj, Stari Štoj, Vrake, Mali Borič, Veliki Borić itd. Jedan od mještana se požalio da ste prvi put u ove 32 godine demokratije zainteresovani za crnogorsku manjinu koja živi na ovim prostorima”, navodi u saopštenju.

Sa svoje strane, Ćulafić ih je, nakon upoznavanja sa problemima crnogorskih porodica u ovim selima, uvjerio da se od sada više neće osjećati sami i da se kontinuirano radi na reorganizaciji Crnogorske manjine širom Albanije u cilju očuvanja nacionalnog identiteta, razvoj kulturno-umjetničkih i sportskih aktivnosti i mogućnost što skorijeg otvaranja vrtića i osnovnih odjeljenja za nastavu crnogorskog maternjeg jezika.

U svom Facebook statusu, predstavnik Crnogorske manjine u Odboru za Nacionalne Manjine u Republici Albaniji pozvao je sve albanske građane crnogorskog porijekla da se bez straha i ponosa izjasne o svom crnogorskom nacionalnom identitetu tokom Popisa.

Foto: Crnogorska nacionalna manjina u Vladi Albanije

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA