Crveni krst otvorio žiro račun za pomoć stanovnicima Gaze

Crveni krst Crne Gore (CKCG) je aktivirao žiro-račun za prikupljanje pomoći ugroženom stanovništvu u Pojasu Gaze.

Kako su saopštili, CKCG je u prethodnom periodu, nakon izbijanja sukoba u Izraelu i Pojasu Gaze, izrazio duboku zabrinutost i zajedno sa Međunarodnim pokretom Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, pozvano na zaštitu civila, humanitarnih radnika ali i civilnih objekata koji moraju biti zaštićeni u skladu sa odredbama Međunarodnog humanitarnog prava.

“Međunarodna federacija društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca i Crveni krst Crne Gore pozivaju na bezbjedan i nesmetan pristup pojasu Gaze i oslobađanje talaca zarobljenih tokom sukoba”, naveli su iz CKCG.

Takođe pozivaju diplomatsku zajednicu da ubrza napore ka dugoročnom mirovnom sporazumu i masovnom povećanju humanitarne pomoći.

“Posljednji mjesec je bio najrazorniji period nasilja ikada širom Izraela i Palestine, u kojem je poginulo oko dvanaest hiljada ljudi. Veliki je broj teško povrijeđenih, naročito onih koji su najugroženiji, a to su djeca i žene”, kazali su iz CKCG.

Navode da nakon kontinuirane komunikacije sa Međunarodnim pokretom Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, a u skladu sa mehanizmima koji su pokrenuti, Crveni krst Crne Gore je danas, 10. novembra aktivirao žiro-račun za prikupljanje pomoći ugroženom stanovništvu u Pojasu Gaze.

“Pomoć možete uplatiti na broj 520-5188-31, kod Hipotekarne banke. Prikupljena sredstva biće uplaćena u apel Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, koji djeluje u ovom regionu od 1967. godine”, kazali su u saopštenju.

Još jednom su pozvali na poštovanje Međunarodnog humanitarnog prava, „koje je obavezujuće za države koje su se na njegovu primjenu obavezale međunarodnim ugovorima, kojima je regulisana ova oblast“.

„Odrednicama Međunarodnog humanitarnog prava, štite se prava civila, lica koja više ne učestvuju ili nijesu učestvovala u sukobima, ranjenih, bolesnih i zatvorenika”, zaključuju u saopštenju.

Foto: Crveni krst Crne Gore

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA