Crnoj Gori deset miliona za unapređenje granične bezbjednosti

Saradnja MUP-a i Međunarodne organizacije za migracije (IOM) je u prethodnom periodu bila intenzivna i predstavlja dobar temelj za nastavak aktivnosti i postizanje još boljih rezultata u budućem periodu, poručeno je sa sastanka ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića sa regionalnom koordinatorkom IOM-a za Zapadni Balkan Laurom Lungaroti i šefom misije IOM-a za Crnu Goru Vladimir Gjorgjiev.

Adžić je zahvalio na dosadašnjoj podršci na planu izgradnje institucionalnih kapaciteta u borbi protiv ilegalnih migracija, organizovanog i prekograničnog kriminala, čime se na direktan način doprinosi većem stepenu bezbjednosti u regionu Zapadnog Balkana, a i šire.

„Crna Gora je pokazala da je pouzdan partner, a sa ponosom možemo istaći da se u regionu izdvojila svojom solidarnošću i pružanjem utočišta za veliki broj lica iz Ukrajine, od kojih najveći broj ima priveremenu zaštitu“, naglasio je ministar Adžić.

Dodao je da je posvećenost jačanju bezbjednosti vidljiva sada i kroz prisustvo pripadnika Frontex-a na svim granicama, čime se, kako je kazao, unapređuje rad naše granične policije i efikasnije rješavaju izazovi povezani sa ilegalnim migracijama.

Regionalna koordinatorka IOM-a za Zapadni Balkan Laura Lungaroti je iskazala zadovoljstvo dosadašnjim napretkom Crne Gore u borbi protiv ilegalnih migracija i istakla da MUP i u narednom periodu može računati na podršku u realizaciji postojećih i novih inicijativa.

Istakla je da ima prostora za dalju pomoć Crnoj Gori, kroz značajna finansijska sredstva. U tom smislu istakla da je uvjerena da će se ta pomoć iskoristiti za dalje unapređenje kapaciteta, te da je ohrabruje dosadašnja otvorenost i kooperativnost crnogorskog MUP-a.

Projekat koji se trenutno sprovodi “Pružanje odgovora na mješovite migracijske tokove u regiji Zapadnog Balkana“, usmjeren je na poboljšanje smještajnih kapaciteta, opreme i rješavanje drugih izazova koji se tiču statusa migranata.

Na sastanku je zaključeno da Crna Gora ima jasan cilj, a to su sigurne i uređene migracije i zaštita ljudskih prava i sloboda svih migranata, bez obzira na status.

Sastanku su pored ministra Adžića prisustvovali v.d. generalnog direktora za upravne poslove državljanstvo i strance Radovan Popović, načelnik Direkcije za strance, migracije i readmisiju Dragan Dašić, šefica kabineta Kristina Đukanović.

 

Izvor: RTCG

Foto: Twitter

NIKŠIĆ PROGNOZA