Crnogorskim policajcima najveće plate na Zapadnom Balkanu

Prosječna neto zarada na aktivnostima Uprave policije u Crnoj Gori za april tekuće godine iznosi 959,99 eura, što znači da je u odnosu na isti mjesec prošle godine uvećana za 235,95 eura, što naše policajce stavlja na poziciju najplaćenijih u svojoj oblasti u odnosu na zemlje Zapadnog Balkana, zvanični su podaci koje prezentuje portal BiznisCG.

Poređenja radi, bilans zarada u zemljama Zapadnog Balkana je takav da prosječna plata policajcima, na kraju 2022. godine, u Srbiji iznosila 66.000 dinara, odnosno 562 eura, u Bosni i Hercegovini 1.300 KM, odnosno oko 650 eura, u Albaniji 500 eura, dok je prosječna plata kosovskim policajcima oko 540 eura.

U Sjevernoj Makedoniji su velike razlike u platama različitih policijskih sektora, ali je prosječna policijska plata oko 500 eura.

Podaci koje uočavamo potvrđuju značajne pozitivne razlike u zaradama u našem sektoru MUP-a, u odnosu na navedene zemlje.

Pošto je u ministarstvima unutrašnjih poslova zemalja Zapadnog Balkana zaposleno veliki broj ljudi, jasno je da velike funkcionerske zarade u policiji ne utiču mnogo na prosječnu platu.

Strukovni sindikat srpske policije je nedavno izrazio ogorčenje zbog velikih razlika u platama između običnih policajaca i njihovih šefova i zaključilo da nikada u istoriji srpke, pa i jugoslovenske policije nije postajao tako veliki jaz imeđu plata policajaca i njihovih rukovodilaca.

U saopštenju dostavljenom medijima, su istakli da bi plate bi trebalo da se povećaju najmanje za 25,73% kako bi se dostigao pozitivan trend iz 2019. godine, kada je srpski policajac bio među najplaćenijima u okruženju.

Iz srpskog policijskog sindikata su naveli da je kupovna moć policijskih službenika opala za 15,2%. Kada su obračunate plate za 2023. godinu, ispostavilo se da je najveći broj policijskih službenika, tačnije 27.357 (65,34% zaposlenih) koliko je sa srednjim stepenom obrazovanja u MUP dobilo povećanje od 3-8%, a ne za obećanih 12,5%.

Prije dvije godine Globalna inicijativa (Global Initiative) je upozorila da su niske policijske plate na Zapadnom Balkanu veliki rizik za povećenje korupcije među policijskim službenicima.

Tada je iz ove ugledne organizacije saopšteno je da je plata “običnim policijskim službenicima”, od svih zemalja Zapadnog Balkana bila niska u Crnoj Gori i da je iznosila svega 396 eura. U Srbiji je iznosila oko 440 eura, Makedoniji 380-450 eura, BiH 340-460, na Kosovu 447 eura.

U međuvremenu plata crnogorskim policijskim službenicima je rasla do te mjere da je sada najveća u regionu.

Očekuje se da će se trend rasta plata crnogorskim policajcima, odnosno službenicima crnogorskog MUP-a nastaviti, jer prema navodima MUP-a, kolektivni ugovor je, takođe, predvidio i povećanja plata službenicima MUP-a u 2024. i 2025. godini.

Iz MUP-a Crne Gore cijene da njihovi službenici imaju razlog da budu zadovoljni povećanjem plata, posebno imajući u vidu da je Kolektivni ugovor predvidio bolje uslove po osnovu prekovremenog i noćnog rada, dežurstva, naučnog zvanja, te zagarantovane jubilarne nagrade.

“Policijskim službenicima su uvećane plate za 32,59%, ako uporedimo podatke za april 2023. godine u odnosu na april 2022. godine. Za službenike MUP-a za 34,49 %, odnosno, prosječna neto zarada na aktivnostima MUP- za april 2023. godine iznosila je 887,75 eura, dok je prosječna neto zarada na aktivnostima MUP-a za april 2022. godine iznosila 660,08“, podaci su MUP-a dostavljeni Portalu BiznisCG na upit.

Izvor: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA