Crnogorski tim učestvuje na međunarodnoj terenskoj vježbi „HOPE“

Na vježbi u Jermeniji učestvuje oko 500 pripadnika spasilačkih timova iz Crne Gore, Francuske, Kipra, Grčke, Sjeverne Makedonije, Gruzije i Jermenije, predstavnici Evropske komisije i drugih međunarodnih organizacija, kao i predstavnici nadležnih institucija u Republici Jermeniji.

„Tim Crne Gore čine predstavnici Direktorata za zaštitu i spašavanje Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave policije, Crvenog krsta Crne Gore i službi zaštite i spašavanja Prijestonice Cetinje i opština Kotor, Tivat, Budva, Bar i Ulcinj, ukupno 23 pripadnika. Direktorat za zaštitu i spašavanje MUP-a na vježbi ima i jednog predstavnika u rukovodstvu vježbe i tri evaluatora, dok je jedan predstavnik učestvovao u VIP posmatračkom programu“, navode u saopštenju.

V.d. generalnog direktora Direktorata za zaštitu i spašavanje Miodrag Bešović je tokom učešća u posmatračkom programu imao priliku da se sastane sa ministrom unutrašnjih poslova Jermenije Vaheom Gazarjan i njegovim zamjenikom koji je nadležan za zaštitu i spašavanje Kamom Tsutsulijanom i razmijeni mišljenja i iskustva iz oblasti zaštite i spašavanja.

Dodaju da se na vježbi testiraju procedure traženja i primanja međunarodne pomoći preko Mehanizma Unije za civilnu zaštitu i procedure podrške zemlje domaćina (Host Nation support), uvježbavaju koordinacija, saradnja i interoperabilnost među timovima na terenu, kao i jača komunikacija i saradnja između glavnih aktera vježbe.
Testiraju se procedure zaštite kulturnih dobara (istorijskih spomenika, muzeja, eksponata i slično) u zemljotresom pogođenom području. Ova vježba se sprovodi u okviru EU projekta „HOPE – Kompleksno upravljanje zemljotresima u osjetljivim područjima Južnog Kavkaza kroz efikasno planiranje, reagovanje i zajedničke operacije“, koji je implementiran u okviru Mehanizma Unije za civilnu zaštitu.

Direktorat za zaštitu i spašavanje MUP-a Crne Gore jedan je od partnera u Konzorcijumu koji organizuje ovu vježbu. Ostali partneri su Evropski univerzitet iz Kipra (koordinator), Ministarstvo za vanredne situacije Jermenije, Odsjek za civilnu zaštitu Ministarstva unutrašnjih poslova Kipra, Direkcija za zaštitu i spašavanje Sjeverne Makedonije, francuski Geološki institut, Generalna direkcija za civilnu zaštitu i upravljanje krizama Ministarstva unutrašnjih poslova Francuske i Generalni sekretarijat za civilnu zaštitu Ministarstva za klimatske krize i civilnu zaštitu Grčke.

Foto: MUP CG

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA