Crnogorski sudovi će priznavati građanske i privredne presude stranih sudova

Ministar pravde u Vladi Crne Gore Marko Kovač potpisao je Hašku konvenciju o priznavanju i izvršenju stranih presuda u građanskim i privrednim stvarima, saopšteno je iz Ministarsva pravde. Crna Gora je prva država u regionu koja je potpisala tu konvenciju.

Konvenciju je potpisao u Hagu u sjedištu Haške konferencije za međunarodno privatno pravo.

Potpisivanju konvencije su prisustvovali Branimir Janjević, generalni direktor Direktorata za međunarodnu pravosudnu saradnju u Ministarstvu pravde Crne Gore i Ljubomir Mišurović, otpravnik poslova u ambasadi Crne Gore u Hagu.

„Nakon potpisivanja, primjerak Haške konvencije ministru pravde uručio je Generalni sekretar Haške konferencije za međunarodno privatno pravo, Kristof Bernaskoni, koji je zahvalio Vladi Crne Gore i Ministarstvu pravde na prepoznavanju značaja Haške konferencije za međunarodno privatno pravo, te istakao da je Crna Gora prva država u regionu koja je potpisala pomenutu konvenciju, čime dodatno pokazuje posvećenost evropskim integracijama“, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.

Ministar Kovač je, kako se dodaje, naglasio spremnost Crne Gore za nastavak saradnje i unapređivanje zakonodavnog okvira na polju međunarodne pravosudne saradnje u građanskim stvarima.

„Shodno Zakonu o međunarodnom privatnom pravu Crne Gore, crnogorski sudovi mogu priznavati građanske i privredne presude stranih sudova, dok će, do sada prilično ograničena mogućnost priznavanja i izvršenja građanskih i privrednih presuda crnogorskih sudova u inostranstvu biti znatno obogaćena uvođenjem ove konvencije u pravni sistem Crne Gore, a ista će biti na snazi od 1. septembra ove godine, i očekuje se da je ratifikuju sve članice EU“, ističu iz Ministarstva pravde.

Kako navode iz tog vladinog resora, u narednom periodu, obaviće se zakonom propisane procedure ratifikacije konvencije, tokom kojih su ministar Kovač i generalni sekretar Bernaskoni dogovorili nastavak komunikacije.

Izvor: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA

Table of Contents