„Crna Gora spremno dočekuje sezonu, biće i dalje bezbjedna turistička destinacija“

U organizaciji Nezavisnog sindikata policije Crne Gore u Bijeloj je juče održana panel diskusija na temu „Bezbjednosni okvir Crne Gore kao turističke destinacije“.

Panelisti su bili državni sekretar MUP-a Petar Koprivica, načelnik Odjeljenja za podršku organizacionim jedinicama Uprave policije Vladan Popović, predsjednik Internacionalne policijske organizacije u Crnoj Gori Ivan Pekić i predsjednik Udruženja sudskih vještaka Crne Gore Marko Lakić. Učesnici panela su bili predstavnici policijskih sindikata iz Hrvatske, Srbije, BiH i  Makedonije, predstavnici Opštine Herceg Novi, ministarstva turizma, ekologije, ruralnog razvoja i razvoja sjevera kao i NVO aktivisti.

Na skupu se moglo čuti da sve policije regiona imaju skoro identične probleme a oni se najviše ogledaju u nedostatku ljudstva koje je na zabrinjavajućem nivou.

„Panelisti i učesnici su u interaktivnoj i veoma živoj razmjeni mišljenja kao osnov kolektivne bezbjednosti apostrofirali što bolju komunikaciju i saradnju između bezbjednosnih službi u susret izazovima koje nam donosi vrijeme pred nama. Ovo se prije svega odnosi na organizovane kriminalne grupe čija veličina i finansijska moć su odavno prerasli granice država i regiona uopšte i koje su postale ozbiljan međunarodni problem“, navode iz Nezavisnog sindikata policije.

Kao jedan od korisnih, odnosno neophodnih alata u borbi protiv kriminala svih oblika prepoznata je digitalizacija koja bi značajno olakšala i pomogla jer uvezivanjem i umrežavanjem svih operativnih
podataka i informacija službe na mnogo lakši način mogu dolaziti do jasnije slike o kriminalnim aktivnostima i osobama koje se kriminalom bave.

Zaštita policijskih službenika je takođe bila jedna od tema i jedinstveno mišljenje svih je, kako navode, da ona mora biti na mnogo većem nivou a da države moraju mnogo jače i odlučnije stati iza policijskih službenika koji predstavljaju same države.

„Uprkos brojnim problemima jedinstveni zaključak ovog panela je da Crna Gora spremno dočekuje turističku sezonu, te da će i dalje biti visoko bezbjedna turistička destinacija, a da će Ministarstvo unutrašnjih poslova i Uprava policije, bez obzira na ogomne probleme sa kojima se suočavaju, imati adekvatan odgovor na svaki udući izazov“, poručeno je sa skupa.

foto: NSP

NIKŠIĆ PROGNOZA