Crna Gora naredne dvije godine predsjedava Komitetom SE za borbu protiv trgovine ljudskim organima

Na današnjem 3. Plenarnom sastanku Komiteta Savjeta Evrope za borbu protiv trgovine ljudskim organima, za predsjedavajućeg na mandat od dvije godine, ispred države Crne Gore izabran je Radovan Nikolić, načelnik u Ministarstvu zdravlja, saopšteno je iz tog resora.

„Komitet će biti odgovoran za praćenje implementacije Konvencije Savjeta Evrope protiv trgovine ljudskim organima koristeći muktisektorski i multidisciplinarni pristup. Takođe, olakšaće prikupljanje, analizu i razmjenu informacija, iskustava i dobre prakse između država kako bi unaprijedili svoje kapacitete za sprječavanje i borbu protiv trgovine ljudskim organima, ali će imati i ulogu u inkluziji drugih država, čije bi članstvo u znatnoj mjeri doprinijelo unapređenju ove oblasti“, navode u saopštenju.

Dodaju da se ministar zdravlja u tehničkom mandatu Dragoslav Šćekić zahvalio Komitetu Svjeta Evrope na prepoznavanju doprinosa Crne Gore i kapaciteta da kandiduje adekvatne predstavnike u ovako značajnom tijelu, te posebno istakao ključnu ulogu Ministarstva zdravlja u ovom poduhvatu.

„Takođe, istakao je i da Crna Gora ostaje pouzdan saveznik evropskim partnerima u borbi za bolje društvo i snažniju državu“, zaključuju u saopštenju.

NIKŠIĆ PROGNOZA